doorgaan naar inhoud

Activiteiten

 

Het RHG is een actieve historische vereniging. Zij organiseert lezingen, exposities en excursies. Ook de diverse werkgroepen zijn actief en proberen de historie van de voormalige gemeente Rolde onder de aandacht een groter publiek te brengen. Voor de activiteiten van de verschillende werkgroepen klik hier

 

Activiteiten 2012 

 

De huisvesting op de bovenverdieping van de Rabobank in Rolde groeit steeds meer uit tot een ontmoetingsruimte. Iedere dinsdagmiddag en donderdagavond is het gebouw open voor belangstellenden.

 

Vrijwilligers van het RHG hebben een historische wandelroute in en om Rolde in kaart gebracht. De route “Rolde voeger en nu” met een lengte van ongeveer 4,5 kilometer is te vinden op www.annodrenthe.nu en kan ook via een gratis App te bekijken. Het heden is via oude foto’s met het verleden te vergelijken.

 

Ali Stokker sprakt namens RHG tijdens Dodenherdenking 2012 

Meer informatie klik hier

 

In mei is de excursie naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork georganiseerd. Via film, museum en een rondleiding werd de geschiedenis van het kamp in beeld gebracht.

 

De expositie “Rolde Spoort” bracht met een zeer geslaagde expositie het spoor tijdelijk terug naar Rolde. Meer informatie klik hier

 

Helaas is door ziekte van Albert Haar de lezing “Van Speulman tot Skik” verplaatst naar het voorjaar 2013

 

Activiteiten 2011 in het kort

 

In 2011 is in de historie van het RHG een meilpaal bereikt. Eindelijk is de wens voor een eigen onderkomen in vervulling gegaan. De Rabo-bank Assen Beilen heeft voor de komende jaren de bovenverdieping van haar vestiging in Rolde ter beschikking gesteld.

Om de financiële ruimte voor het RHG te vergroten, is het bestuur op zoek gegaan naar sponsoren bij diverse ondernemers in de voormalige gemeente Rolde.

Tijdens de opening van het gebouw is de eigen vlag van het RHG naar ontwerp van Henk Koops onthuld en was er een expositie samengesteld uit materialen uit het archief van het RHG.

Verder zijn er nog een aantal lezingen gegeven. Voor informatie hierover klik hier 

En de excursie naar de Emslandkampen niet te vergeten klik hier

 

Activiteiten 2010 in het kort 

 

Het RHG heeft in het jaar 2010 veel activiteiten georganiseerd. Het jaar 2010 was een bijzonder jaar, met "65 jaar bevrijding van Rolde" en "225 jaar Roldermarkt".

 

Naast de expositie  "65 jaar bevrijding Rolde" (zie tentoonstellingen) heeft het RHG ervoor gezorgd dat de Liberty Tour 2010, een c.a. 1,5 km. lange colonne oude legervoertuigen van de stichting Keep them Rolling, op zaterdag 10 april via een route door het centrum van Schoonloo en Grolloo ook Rolde heeft aangedaan.

Lukas Hoven heeft als voorzitter van het RHG samen met toenmalig wethouder Henk Santes en een afvaardiging van de oud strijders (de Franse parachutisten) een krans gelegd bij het monument in Schoonloo.

De legervoertuigen zijn in de namiddag op de brink opgesteld om te worden bezichtigd. In legertenten werden de ongeveer 500 deelnemers van de groep Keep Them Rolling voorzien van een warme maaltjd op de wijze zoals in 1945 plaatsvond.

Met de groep van Keep them Rolling zijn ook een aantal Franse oud-strijders (parachutisten) meegereisd. Zij varieerden in leeftijd van 89 tot 96 jaar.

Het is een mooie herdenking van 65 jaar bevrijding van Rolde en omstreken geworden.

 

De Roldermarkt bestond in 2010 officieel 225 jaar. De Culturele Vereniging en het RHG zijn gevraagd te adviseren bij de samenstelling van een historisch programma voor de opening van de Roldermarktweek op 9 september 2010. Dit heeft geleid tot een Historische Bruiloft. Beëdigd buitengewoon trouwambtenaar en RHG-lid Aaltje Lensen heeft het huwelijk voltrokken. TV-opnamen zijn gemaakt op historische lokaties in en om Rolde.

 

Tevens zijn er een aantal lezingen gehouden, voor informatie hierover klik hier 

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

Tentoonstelling Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden

Collectie Schutrup organiseert van 23 juli t/m 5 september 2021 de tentoonstelling "Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden" - 50 jaar schilderkunst in Rolde.

Lees meer

Werkgroep Begraafplaatsen hervat haar werkzaamheden

De werkgroep begraafplaatsen van het RHG heeft haar activiteiten op de begraafplaats in Rolde weer opgepakt. Er wordt overbodig gras en onkruid verwijderd, gesnoeid en zerken worden opgehoogd of hersteld.

Lees meer

Extra (digitale) ledenvergadering op 18 mei 2021

Lees meer

Het boek Van Amen tot Nooitgedacht

Nieuwe druk van het boek Van Amen tot Nooitgedacht

Lees meer

Ode aan D16

Hunebed D16 is één van de grotere hunebedden. Het ligt slechts een paar honderd meter ten noorden van het natuurreservaat Kampsheide en grenst ten westen aan het Stroomdallandschap van de Drentse Aa. Als je de Lienstukkenweg in Balloo oprijdt, ga je na een paar honderd meter een onverharde weg op. Dit pad is ook vanuit de richting Loon bereikbaar. Bij slecht weer is de weg niet goed begaanbaar. Geke Jagt-Smeenge heeft bijgaande tekening gemaakt en een prachtige ode aan D16 geschreven: Steen, vertel me

 

Lees meer

Gezocht: foto's van oude beroepen en ambachten die gemaakt zijn in de voormalige gemeente Rolde

Lees meer

Mooi resultaat bij Rabo ClubSupport!

Lees meer

Oproep: wie heeft informatie over familie Peijnenburg in 1945?

Diny Peijnenburg-Veera is op zoek naar informatie over haar familie in de periode maart-december 1945. Wie kan haar verder helpen?

 

Lees meer

Wethouder ontvangt eerste boek Van Amen tot Nooitgedacht

Lees meer

Bijzondere 4 mei herdenking in Rolde

Op 4 mei 2020 vond er een bijzondere herdenking plaats. Dit als een gevolg van de Covid-19 maatregelen. In plaats van de gebruikelijke en altijd drukbezochte ceremonie om acht uur vond deze nu al om tien uur in de ochtend plaats. Zonder publiek.

Lees meer