doorgaan naar inhoud

Activiteiten

 

Het RHG is een actieve historische vereniging. Zij organiseert lezingen, exposities en excursies. Ook de diverse werkgroepen zijn actief en proberen de historie van de voormalige gemeente Rolde onder de aandacht een groter publiek te brengen. Voor de activiteiten van de verschillende werkgroepen klik hier

 

Activiteiten 2012 

 

De huisvesting op de bovenverdieping van de Rabobank in Rolde groeit steeds meer uit tot een ontmoetingsruimte. Iedere dinsdagmiddag en donderdagavond is het gebouw open voor belangstellenden.

 

Vrijwilligers van het RHG hebben een historische wandelroute in en om Rolde in kaart gebracht. De route “Rolde voeger en nu” met een lengte van ongeveer 4,5 kilometer is te vinden op www.annodrenthe.nu en kan ook via een gratis App te bekijken. Het heden is via oude foto’s met het verleden te vergelijken.

 

Ali Stokker sprakt namens RHG tijdens Dodenherdenking 2012 

Meer informatie klik hier

 

In mei is de excursie naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork georganiseerd. Via film, museum en een rondleiding werd de geschiedenis van het kamp in beeld gebracht.

 

De expositie “Rolde Spoort” bracht met een zeer geslaagde expositie het spoor tijdelijk terug naar Rolde. Meer informatie klik hier

 

Helaas is door ziekte van Albert Haar de lezing “Van Speulman tot Skik” verplaatst naar het voorjaar 2013

 

Activiteiten 2011 in het kort

 

In 2011 is in de historie van het RHG een meilpaal bereikt. Eindelijk is de wens voor een eigen onderkomen in vervulling gegaan. De Rabo-bank Assen Beilen heeft voor de komende jaren de bovenverdieping van haar vestiging in Rolde ter beschikking gesteld.

Om de financiële ruimte voor het RHG te vergroten, is het bestuur op zoek gegaan naar sponsoren bij diverse ondernemers in de voormalige gemeente Rolde.

Tijdens de opening van het gebouw is de eigen vlag van het RHG naar ontwerp van Henk Koops onthuld en was er een expositie samengesteld uit materialen uit het archief van het RHG.

Verder zijn er nog een aantal lezingen gegeven. Voor informatie hierover klik hier 

En de excursie naar de Emslandkampen niet te vergeten klik hier

 

Activiteiten 2010 in het kort 

 

Het RHG heeft in het jaar 2010 veel activiteiten georganiseerd. Het jaar 2010 was een bijzonder jaar, met "65 jaar bevrijding van Rolde" en "225 jaar Roldermarkt".

 

Naast de expositie  "65 jaar bevrijding Rolde" (zie tentoonstellingen) heeft het RHG ervoor gezorgd dat de Liberty Tour 2010, een c.a. 1,5 km. lange colonne oude legervoertuigen van de stichting Keep them Rolling, op zaterdag 10 april via een route door het centrum van Schoonloo en Grolloo ook Rolde heeft aangedaan.

Lukas Hoven heeft als voorzitter van het RHG samen met toenmalig wethouder Henk Santes en een afvaardiging van de oud strijders (de Franse parachutisten) een krans gelegd bij het monument in Schoonloo.

De legervoertuigen zijn in de namiddag op de brink opgesteld om te worden bezichtigd. In legertenten werden de ongeveer 500 deelnemers van de groep Keep Them Rolling voorzien van een warme maaltjd op de wijze zoals in 1945 plaatsvond.

Met de groep van Keep them Rolling zijn ook een aantal Franse oud-strijders (parachutisten) meegereisd. Zij varieerden in leeftijd van 89 tot 96 jaar.

Het is een mooie herdenking van 65 jaar bevrijding van Rolde en omstreken geworden.

 

De Roldermarkt bestond in 2010 officieel 225 jaar. De Culturele Vereniging en het RHG zijn gevraagd te adviseren bij de samenstelling van een historisch programma voor de opening van de Roldermarktweek op 9 september 2010. Dit heeft geleid tot een Historische Bruiloft. Beëdigd buitengewoon trouwambtenaar en RHG-lid Aaltje Lensen heeft het huwelijk voltrokken. TV-opnamen zijn gemaakt op historische lokaties in en om Rolde.

 

Tevens zijn er een aantal lezingen gehouden, voor informatie hierover klik hier 

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

R.H.G. op de Roldermarkt

Ook dit jaar stond het R.H.G. weer met een kraam op de Roldermarkt.

Lees meer

Een Roldermarkt met een staartje

Tijdens zijn vrijwilligerswerk bij het RHG kwam Anne Veenstra een artikel in het Drents tegen van Hans Seidel. Het verhaal speelt zich af op de Roldermarkt van 17 mei 1817.

Lees meer

Promotie Rolder Boys 1 naar de eerste klasse

Het eerste elftal van Rolder Boys promoveert naar de eerste klasse!

Lees meer

4 mei herdenking Rolde

Tijdens de 4 mei herdenking in Rolde werd het verhaal van Jan ter Steege verteld door kleinzoon Jan ter Steege. De speech is te lezen op onze website.

 

Lees meer

4 mei herdenking - gedicht van Janny Bruins

Het is de laatste jaren een goede gewoonte om tijdens de 4 mei-herdenking in Rolde een verhaal te vertellen over mensen uit de streek. Zij die in de oorlog het leven hebben gelaten. Hun namen staan gebeiteld in het monument op de Kerkbrink. Dit jaar wordt het verhaal van Jan ter Steege verteld.

Lees meer

Kroniek bevrijdingsjaar in Rolde - door Anne Veenstra

In het boek “Drentsche kroniek van het bevrijdingsjaar”, samengesteld door mr. G.A. Bontekoe staan opstellen van belangrijke gebeurtenissen en verschillende kaarten en ze geeft een beeld van het leven in Drenthe in het veelbewogen jaar 1945. Anne Veenstra heeft er een aantal passages uit gefilterd, die voor inwoners van de voormalige gemeente Rolde interessant  zijn.

Lees meer

Akkers met tulpen bij Rolde in volle bloei.

Aan de noordzijde van Rolde staan momenteel vele akkers met tulpen in volle bloei. Henk Koops heeft hier mooie foto's van gemaakt. Bewonder deze bloemenpracht nu het nog kan.

Lees meer

Op 1 mei 2017: lezing Van naoberplicht tot uitvaartvereniging "As 't er toe dot"

Samen met het RHG organiseert de begrafenisvereniging Rolde op 1 mei 2017 een lezing over begrafenisgebruiken en naoberplicht "As 't er toe dot" door Harm Jan Lesschen.

 

 

Lees meer

Excursie voor leden van het RHG naar Kaaslust en Maallust

Op zaterdag 20 mei aanstaande organiseren we voor onze leden een excursie naar Kaaslust en Maallust te Veenhuizen.

 

Lees meer

Kabouters meester Gerrits op herhaling in De Wenning

In januari van dit jaar organiseerde het Rolder Historisch Gezelschap de expositie: De kabouters van meester Gerrits. Bijna 400 bezoekers brachten een bezoek aan de expositie. Vanaf vrijdag 10 maart tot 3 mei 2017 zijn de kabouter tekeningen nogmaals te bewonderen in de expositieruimte van het woonzorgcentrum De Wenning in Rolde.

Lees meer