doorgaan naar inhoud

Activiteiten

 

Het RHG is een actieve historische vereniging. Zij organiseert lezingen, exposities en excursies. Ook de diverse werkgroepen zijn actief en proberen de historie van de voormalige gemeente Rolde onder de aandacht een groter publiek te brengen. Voor de activiteiten van de verschillende werkgroepen klik hier

 

Activiteiten 2012 

 

De huisvesting op de bovenverdieping van de Rabobank in Rolde groeit steeds meer uit tot een ontmoetingsruimte. Iedere dinsdagmiddag en donderdagavond is het gebouw open voor belangstellenden.

 

Vrijwilligers van het RHG hebben een historische wandelroute in en om Rolde in kaart gebracht. De route “Rolde voeger en nu” met een lengte van ongeveer 4,5 kilometer is te vinden op www.annodrenthe.nu en kan ook via een gratis App te bekijken. Het heden is via oude foto’s met het verleden te vergelijken.

 

Ali Stokker sprakt namens RHG tijdens Dodenherdenking 2012 

Meer informatie klik hier

 

In mei is de excursie naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork georganiseerd. Via film, museum en een rondleiding werd de geschiedenis van het kamp in beeld gebracht.

 

De expositie “Rolde Spoort” bracht met een zeer geslaagde expositie het spoor tijdelijk terug naar Rolde. Meer informatie klik hier

 

Helaas is door ziekte van Albert Haar de lezing “Van Speulman tot Skik” verplaatst naar het voorjaar 2013

 

Activiteiten 2011 in het kort

 

In 2011 is in de historie van het RHG een meilpaal bereikt. Eindelijk is de wens voor een eigen onderkomen in vervulling gegaan. De Rabo-bank Assen Beilen heeft voor de komende jaren de bovenverdieping van haar vestiging in Rolde ter beschikking gesteld.

Om de financiële ruimte voor het RHG te vergroten, is het bestuur op zoek gegaan naar sponsoren bij diverse ondernemers in de voormalige gemeente Rolde.

Tijdens de opening van het gebouw is de eigen vlag van het RHG naar ontwerp van Henk Koops onthuld en was er een expositie samengesteld uit materialen uit het archief van het RHG.

Verder zijn er nog een aantal lezingen gegeven. Voor informatie hierover klik hier 

En de excursie naar de Emslandkampen niet te vergeten klik hier

 

Activiteiten 2010 in het kort 

 

Het RHG heeft in het jaar 2010 veel activiteiten georganiseerd. Het jaar 2010 was een bijzonder jaar, met "65 jaar bevrijding van Rolde" en "225 jaar Roldermarkt".

 

Naast de expositie  "65 jaar bevrijding Rolde" (zie tentoonstellingen) heeft het RHG ervoor gezorgd dat de Liberty Tour 2010, een c.a. 1,5 km. lange colonne oude legervoertuigen van de stichting Keep them Rolling, op zaterdag 10 april via een route door het centrum van Schoonloo en Grolloo ook Rolde heeft aangedaan.

Lukas Hoven heeft als voorzitter van het RHG samen met toenmalig wethouder Henk Santes en een afvaardiging van de oud strijders (de Franse parachutisten) een krans gelegd bij het monument in Schoonloo.

De legervoertuigen zijn in de namiddag op de brink opgesteld om te worden bezichtigd. In legertenten werden de ongeveer 500 deelnemers van de groep Keep Them Rolling voorzien van een warme maaltjd op de wijze zoals in 1945 plaatsvond.

Met de groep van Keep them Rolling zijn ook een aantal Franse oud-strijders (parachutisten) meegereisd. Zij varieerden in leeftijd van 89 tot 96 jaar.

Het is een mooie herdenking van 65 jaar bevrijding van Rolde en omstreken geworden.

 

De Roldermarkt bestond in 2010 officieel 225 jaar. De Culturele Vereniging en het RHG zijn gevraagd te adviseren bij de samenstelling van een historisch programma voor de opening van de Roldermarktweek op 9 september 2010. Dit heeft geleid tot een Historische Bruiloft. Beëdigd buitengewoon trouwambtenaar en RHG-lid Aaltje Lensen heeft het huwelijk voltrokken. TV-opnamen zijn gemaakt op historische lokaties in en om Rolde.

 

Tevens zijn er een aantal lezingen gehouden, voor informatie hierover klik hier 

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

Lezing door Harry de Waard op 7 april afgelast

De op 7 april geplande lezing in het kader van 75 jaar bevrijding (door Harry de Waard) is als gevolg van het Coranavirus afgelast!


Leggen van struikelstenen op 31 maart 2020 is afgelast


RHG gesloten vanwege Corona virus

Gezien de situatie rondom het Corona virus en de maatregelen die door de overheid zijn aangekondigd, hebben wij als bestuur besloten om ook het RHG gebouw te sluiten tot 6 april 2020. Er zijn dus geen bijeenkomsten op de maandagavond, dinsdagmiddag en donderdagavond.


Oorlog en bevrijding in foto’s

Op woensdag 26 februari 2020, aansluitend op de Algemene ledenvergadering van het Rolder Historisch Gezelschap, zal historicus Michiel Gerding een lezing geven over de oorlog en bevrijding. Hij doet dat aan de hand van vele aansprekende foto’s. De lezing is onderdeel van meerdere lezingen en activiteiten rond het thema 75 jaar Vrijheid.

Lees meer

Presentatie Struikelstenen gemeente Aa en Hunze

Graag nodigt de Stichting Struikelstenen Aa en Hunze u op maandag 17 februari uit voor de centrale presentatie van het project "Opdat we niet vergeten". Zie de website van de Stichting Struikelstenen Aa en Hunze voor meer informatie.

Lees meer

Wandelexcursies Barbizon van het Noorden

In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden die tot en met 22 maart 2020 te zien is in het Drents Museum, maak je een wandeling door het Drentse landschap rond 1900 en ontdek je allerlei bijzondere plekken in Drenthe. Deze plekken kun je ook in het ‘echt’ bezoeken. Samen met NP Drentsche Aa organiseert Stichting Het Drentse Landschap op 26 januari en 1 maart een wandelexcursie onder leiding van een deskundige gids langs verschillende locaties die door Barbizon-kunstenaars in en om Rolde gebruikt zijn.

Lees meer

De boerderij in Rolde bestaat nog alleen op het doek!

In het tv-programma “Roeg” van RTV Drenthe werd op zaterdag 23 november 2019 Johannes Schutrup geïnterviewd over het schilderij van Arie van de Boon van een oude boerderij in Rolde.

Lees meer

Officiёle opening MTB-route Rolde

Op zaterdag 23 november 2019 werd de MTB route Rolde geopend.

 

Lees meer

Officiёle opening van de uitbreiding van de begraafplaats in Rolde

Op dinsdag 19 november 2019 was de officiële opening van de uitbreiding van de begraafplaats te Rolde

 

 

Lees meer

Lezing Drentse sagen, legenden en volksverhalen

Op 13 november organiseren het Rolder Historisch Gezelschap en de Culturele Vereniging Rolde samen een lezing. Deze keer is het onderwerp: Drentse sagen, legenden en volksverhalen. De lezing begint om 20:00 uur in het Stationskoffiehuis in Rolde. De toegang is gratis.

Lees meer