Excursie naar het Noordelijk Archeologisch Depot en museum 't Rieuw in Nuis in 2018
Op zaterdag 25 mei 2019 organiseerde het RHG-bestuur voor de RHG-leden de jaarlijkse excursiedag.
Op onze ledenvergadering heeft Janneke Hielkema van bureau Raap een lezing gehouden over de archeologische vondsten bij de uitbreiding van de begraafplaats te Rolde. Als vervolg hierop zijn wij naar het Noordelijke Archeologisch Depot (NAD) te Nuis geweest. Lukas Hoven kwam met dit idee en heeft hiervoor ook de contacten gelegd, waarvoor onze dank. Het depot bewaart de archeologische vondsten uit de provincies Drenthe, Friesland en Groningen. Het depot heeft drie kerntaken. Ten eerste het zorgvuldig opslaan en beheer van de archeologische vondsten. Ten tweede het toegankelijk maken van de vondsten en vondstgegevens voor geïnteresseerden. Ten derde dient het depot als vraagbaak van archeologische vondsten. Overigens waren de vondsten van de uitbreiding van de begraafplaats nog niet in Nuis.
Wij werden ontvangen door twee medewerksters, die na eerst een presentatie over het NAD te hebben gegeven, ons hebben rondgeleid. Het gebouw diende vroeger tijdens de “koude oorlog” als opslagplaats van de BB (Bescherming Bevolking). De gebouwen zijn helemaal aangepast aan de eisen van het NAD met o.a. klimaatkamers en ruime opslagmogelijkheden. Tijdens de rondleiding zagen wij in de stellingen ook dozen met vondsten uit Rolde en omstreken. Evenals enkele dozen met vondsten van Lukas Hoven. Helaas konden wij de inhoud van de dozen niet bekijken. Toch was het een zeer interessante rondleiding.
Na een uitstekende lunch bij H.C.R. De Kruisweg te Marum gingen wij terug naar Nuis om het Landbouw- en Streekmuseum ’t Rieuw te bezoeken. In een fraaie oude boerderij waren heel veel voorwerpen, gereedschappen en werktuigen van het vroegere boerenleven in het Westerkwartier tentoongesteld. Dit museum wordt gerund door alleen maar vrijwilligers. Fokje Zwart gaf een leuke rondleiding. Voor de meesten was dit alles zeer herkenbaar en oude herinneringen kwamen bij menigeen naar boven.
Op de terugweg naar Rolde werd nog een kijkje genomen bij de Zwartendijksterschans in Een-West. Hier stond Lukas Hoven al te wachten om ons rond te leiden en alles te vertellen over deze schans. De schans die in Drenthe ligt, maakte deel uit van de Friese waterlinie. In 1593 en tijde van de 80-jarige oorlog werd de schans gebouwd om de weg van Groningen naar Friesland af te sluiten voor de Spanjaarden. Die zagen echter kans om de schans ongezien te passeren door het toen droge moeras. Er is dus niet gevochten. De schans raakte in de loop van de jaren in verval. In 1980 werd de schans in oude glorie hersteld en het ziet er weer uit als in 1673.
Wij kunnen terugzien op een leuke afwisselende dag.
Excursie naar Klompenmuseum in Eelde en rondvaart in Groningen in 2018
Op zaterdag 2 juni 2018 organiseerde het RHG-bestuur voor de RHG-leden de jaarlijkse excursiedag.
Om 9.15 uur werd met 32 deelnemers per auto vertrokken naar het Klompenmuseum te Eelde. Onder genot van koffie/thee met een stukje koek/cake werd enige uitleg gegeven omtrent het ontstaan van dit museum. Het museum is ontstaan door de verzamelwoede van de twee broers Wietzes (Eiso en Egbert) die klompenmakers in Eelde waren. Na het overlijden van Egbert in 1988 is alle materiaal inclusief de verzamelde klompen overgegaan naar Stichting Klompenmuseum Gebr. Wietzes. Met ca. 60 vrijwilligers wordt dit museum, zonder subsidies, in stand gehouden. Na de koffie werd eerst een filmpje bekeken waarin Egbert zowel handmatig als machinaal demonstreerde hoe klompen gemaakt werden. Hierna werd in twee groepen zowel de werkplaats als de expositie bekeken. Er werd steeds deskundige uitleg gegeven en vele vragen werden gesteld.
Na dit bijzonder leuke kleinschalige museum werd vertrokken naar het Familiehotel in Paterswolde waar van een heerlijke lunch gebruik gemaakt werd. In Haren stapte iedereen op de P+R bus en bij het hoofdstation konden we uitstappen en aan de overzijde aan het water stapten we op de rondvaartboot Golden Raand. Een drie kwartier durende vaartocht door de “grachten” van Groningen volgde. Na terugkomst met de bus terug naar Haren waar een ieder in de auto naar huis kon terugkeren.
Tekst en foto’s: Klaas Hoven
Excursie naar Kaaslust en Maallust te Veenhuizen in 2017
Op zaterdag 20 mei 2017 vond de excursie voor onze leden naar kaasmakerij Kaaslust en bierbrouwerij Maallust te Veenhuizen plaats. Met 31 leden vertrokken we rond 12.30 uur vanaf de molen in Rolde. Bij aankomst in Veenhuizen werden we ontvangen in de bierbrouwerij die zich in het gebouw van de vroegere graanmaalderij van het Gevangenisdorp Veenhuizen bevindt. Met veel enthousiasme werd het verhaal over het ontstaan van de bierbrouwerij en het proces van bier brouwen verteld. Twee koperen ketels vormen het hart van de brouwerij en deze worden een paar keer per jaar met de hand gepoetst. Hier is één persoon een week zoet mee!
Tussendoor kon men proeven (en genieten) van verschillende biersoorten die hier gebrouwen worden. Alle biersoorten hebben een naam die gerelateerd is aan het gevangenisdorp. Zo werd er bijvoorbeeld geproefd van de Kolonist, de Vagebond, de Zware Jongen, 1818 en de Mooie Madam.
De stemming zat er inmiddels goed in en we vervolgden de middag met een rondleiding door de ambachtelijke kaasmakerij in de naastgelegen oude zuivelfabriek van landbouwkolonie Veenhuizen. Er werd verteld over de vele soorten kaas die hier gemaakt worden en de rondleiding werd beëindigd in de winkel van de kaasmakerij. Hier konden we verschillende soorten kaas proeven. Er kwamen onder andere geitenkaas, waterbuffelkaas, schapenkaas, fenegriek kaas en nagel- en komijnekaas voorbij. Na afloop van de proeverij werd deze gezellige middag afgesloten en kon een ieder die dat wilde nog wat lekkernijen kopen zodat men thuis ook nog kon nagenieten van deze leuke middag.
Excursie museum De Koloniehof 2016
Op zaterdag 28 mei 2016 vond de excursie voor onze leden naar Museum De Koloniehof te Frederiksoord plaats.
In de Koloniehof wordt het unieke verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid verteld. Opgericht om de schrijnende armoede aan het begin van de negentiende eeuw te bestrijden. In de nieuw te stichten landbouwkoloniën werd werk, huisvesting, scholing en zorg aangeboden om de stedelijke paupers perspectief op een beter bestaan te bieden.
De 23 leden die zich hadden opgegeven voor deze excursie vertrokken omstreeks 12.30 uur vanaf de molen in Rolde. Bij aankomst in Frederiksoord kon men onder het genot van een kop koffie/thee genieten van een Kolonieturfje en een interessante lezing over de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Vervolgens werd plaatsgenomen in de nostalgische Kolonietram waarmee gedurende een uur een prachtige rondrit door de omgeving werd gemaakt. Het weer werkte goed mee en er was veel te zien onderweg. De gids vertelde het boeiende verhaal achter het karakteristieke landschap en de monumentale bebouwing in het koloniegebied. Na terugkomst bij het museum werden nog een replica van een koloniehuisje en het museum bezocht. Omstreeks 16.15 uur vertrok de groep weer richting Rolde. De reacties van de meegereisde leden waren enthousiast, het was een leerzame middag die zeker de moeite waard was!
Excursie Drents Archief 21 mei 2014
Ruim 20 R.H.G. leden waren woensdag 21 mei bij deze excursie aanwezig en ze werden niet teleurgesteld. Na de koffie werden er twee groepen gevormd. De ene groep ging naar de digi-lounge. waar ze uitgebreid geïnformeerd werden over de mogelijkheden van deze digi-lounge. De andere groep kon de kelders in. Diep onder de grond en beton staan enkele kilometers archiefmateriaal, waarvan maar een deel is gedigitaliseerd. Ook hier werd uitgebreid uitleg gegeven en konden we enkele zeer oude documenten bekijken. Na ruim een half uur werd er gewisseld. Daarna gingen we met elkaar naar de filmzaal. Hier werd een film over noaberschap getoond en kregen we instructie hoe we met behulp van het beeldscherm allerlei historische zaken van alle Drentse plaatsen konden opzoeken. Al met al een zeer boeiende excursie, waarbij het Drents Archief zich van haar beste kant heeft getoond.
Excursie Herinneringskamp Westerbork za. 12 mei 2012
Om 11.00 uur 's morgens stonden we met 27 personen voor de ingang van het Herinneringscentrum. We zagen een indrukwekkende film met authentieke beelden uit de oorlogsjaren van het kamp. Vervolgens maakte ieder een ronde door het museum om de geschiedenis van het kamp op zich in te laten werken. De lunch bestond uit lekkere broodjes met koffie, thee, melk of karnemelk. We zaten in een zaaltje voor ons alleen.
Een 6-tal van onze groep die wandelend naar het kampterrein gingen, moesten nog even flink de pas erin zetten om op de afgesproken tijd bij het verzamelpunt te komen. Een prachtige wandeling in de stilte van de Sterrenwacht. De overigen gingen met de bus. We kregen een tweeënhalf uur durende rondleiding onder onder begeleiding van een zeer gedreven gids dieons ter plekke enorm veel vertelde over de geschiedenis van het kamp.
De gids was een zeer boeiende vertellen, die ook werkelijk tweeënhalf uur achtereen zijn informatie met ons heeft gedeeld. Zelfs mensen uit onze groep die al vaker waren geweest, hoorden nu nieuwe feiten. We hadden het getroffen! Al met al een heel boeiende dag.
Ali Stokker
Excursie Emslandkampen 16 april 2011

