doorgaan naar inhoud

 

 

Nijlande

 

In het Drents: Nijlaande 

Esdorp in de gemeente Aa en Hunze (tot 1998 Rolde) ten zuidwesten van Rolde en ten oosten van Assen aan de gelijknamige straat (ook: Kerkweg). Vanuit Rolde gaat de Nijlanderstraat naar het plaatsje. Ten oosten ervan ligt de Nijlanderesch (met het Kikkerts-veen), ten westen het Nijlanderveld (bouw- en weiland) en ten zuiden, achter de buurtschap Eldersloo, het weidegebied Nijlanderbroek aan de noordkant van het Amerdiep.

 

Toponymisch verwant met Nijland (Fr.) en Nieuwlande (gemeente Hoogeveen); betekenis: het nieuwe land. Nijlande is waarschijnlijk in de Vroege Middeleeuwen vanuit Rolde als kampontginning gesticht.

 

Schimpnaam voor de inwoners: Bokkies (uitgelaten jongeren).


 Voormalige boerderij Nijlande 20 te Nijlande

 

Nog een voormalige boerderij en wel Nijlande 4 te Nijlande

 

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

Het boek Van Amen tot Nooitgedacht

Nieuwe druk van het boek Van Amen tot Nooitgedacht

Lees meer

Ode aan D16

Hunebed D16 is één van de grotere hunebedden. Het ligt slechts een paar honderd meter ten noorden van het natuurreservaat Kampsheide en grenst ten westen aan het Stroomdallandschap van de Drentse Aa. Als je de Lienstukkenweg in Balloo oprijdt, ga je na een paar honderd meter een onverharde weg op. Dit pad is ook vanuit de richting Loon bereikbaar. Bij slecht weer is de weg niet goed begaanbaar. Geke Jagt-Smeenge heeft bijgaande tekening gemaakt en een prachtige ode aan D16 geschreven: Steen, vertel me

 

Lees meer

Gezocht: foto's van oude beroepen en ambachten die gemaakt zijn in de voormalige gemeente Rolde

Lees meer

Mooi resultaat bij Rabo ClubSupport!

Lees meer

Oproep: wie heeft informatie over familie Peijnenburg in 1945?

Diny Peijnenburg-Veera is op zoek naar informatie over haar familie in de periode maart-december 1945. Wie kan haar verder helpen?

 

Lees meer

Wethouder ontvangt eerste boek Van Amen tot Nooitgedacht

Lees meer

Bijzondere 4 mei herdenking in Rolde

Op 4 mei 2020 vond er een bijzondere herdenking plaats. Dit als een gevolg van de Covid-19 maatregelen. In plaats van de gebruikelijke en altijd drukbezochte ceremonie om acht uur vond deze nu al om tien uur in de ochtend plaats. Zonder publiek.

Lees meer

Lezing door Harry de Waard op 7 april afgelast

De op 7 april geplande lezing in het kader van 75 jaar bevrijding (door Harry de Waard) is als gevolg van het Coranavirus afgelast!


Leggen van struikelstenen op 31 maart 2020 is afgelast


RHG gesloten vanwege Corona virus

Gezien de situatie rondom het Corona virus en de maatregelen die door de overheid zijn aangekondigd, hebben wij als bestuur besloten om ook het RHG gebouw te sluiten tot 6 april 2020. Er zijn dus geen bijeenkomsten op de maandagavond, dinsdagmiddag en donderdagavond.