doorgaan naar inhoud

 

 

Rolde

 

Rolde is een esdorp in de gemeente Aa en Hunze, gelegen op de Rolderrug. Het dorp telde op 1 januari 2008 3955 inwoners. In 2007 bestond Rolde 820 jaar.

 

Rolde is oorspronkelijk een esdorp. Het dorp kent ook verschillende brinken. Voor 1813 was Rolde het hoofddorp van de Landschap Drenthe. De etstoel, de vergadering van etten voorgezeten door de drost kwam drie keer per jaar bijeen. Twee keer in Rolde en een keer in Anloo. Ieder van de zes dingspil vaardigde vier etten af.

 

Het wapen van de voormalige gemeente Rolde bestond uit vier handen die een eedgebaar maken met daartussenin een zwaard en een kruis die de hoogste rechtmacht, de drost, verbeelden.

 

Rolde heeft een kerktoren die van ver te zien is. Het was een baken voor reizigers tussen de stad Groningen en Coevorden. De vele middeleeuwse karrensporen op het Balloerveld wijzen allemaal naar de toren van Rolde. De oorspronkelijke rechtspraak vond plaats rondom Rolde, zoals in de Balloërkuil.

 

Ondanks het grote belang kreeg de plaats nooit stadsrechten. Toen in 1813 bij de inrichting van het koninkrijk de provincie Drenthe een hoofdstad nodig had, werd dit niet het hoofddorp van de Landschap, maar de nabij gelegen plaats Assen dat kort daarvoor in 1809 stadsrechten had gekregen van Lodewijk Napoleon..

 

In Rolde liggen twee hunebedden (D 17 en D18) op slechts 200 meter afstand van elkaar, en vlak bij de Gotische kerk uit de 14e eeuw. Het dorp kent een paarden- en veemarkt.

Op 25 juli 1925 is Rolde de start- en finishplaats van de eerste TT.

Rolde is één van de etappeplaatsen van het Pieterpad en ligt aan de bewegwijzerde fietsroute LF 14 Saksenroute.

 

Op 15 juni 1905 opende de spoorlijn van de NOLS van Stadskanaal naar Assen, waaraan ook Rolde een station kreeg. In 1947 werd de lijn voor personenvervoer gesloten. In 1972 is de spoorlijn afgebroken. Het stationsgebouw is echter blijven staan.

 

Tot 1998 was Rolde de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Naast Rolde bestond de gemeente uit de dorpen Grolloo, Balloo en Schoonloo en de buurtschappen Amen, Ekehaar, Nijlande, Deurze en Eldersloo.

 

In Rolde staat nabij een van de brinken een korenmolen uit 1873. Deze molen is op een verhoging gebouwd, maar is geen beltmolen.

 

De voormalige zuivelfabriek aan de Grolloërstraaat te Rolde. Nu verbouwd tot wooneenheden. 

 

De voormalige openbare lagere school met speelplein. Hier staan nu de appartementen van "Plein"


Foto van eerste TT in 1925, gestart vanuit Rolde

 

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

Schilderijen Arie van der Boon in de nieuwe Boerhoorn

Grietinus Harms (kunsthandelaar) heeft in januari 2022 twee schilderijen van Arie van der Boon aangeboden aan de inwoners van Rolde. Het RHG is eigenaar geworden van de schilderijen. De schilderijen hebben een mooie plek gekregen in de nieuwe Boerhoorn.

Lees meer

Gezocht: namen bij foto's / dia's van de familie Gerrits

NIEUWE FOTO'S!

Het Rolder Historisch Gezelschap heeft van de familie Gerrits (oud hoofd van de school te Rolde) een behoorlijk aantal dia's gekregen. Deze dia's zijn door ons gescand en nu zoeken wij daar namen en jaartallen bij. Wie wil en kan ons daarbij namen en jaartallen geven?

Lees meer

Trots op het resultaat van Rabo ClubSupport!

Lees meer

Ook in de herfst is de werkgroep begraafplaatsen actief

Ondanks dat de herfst nu echt is ingetreden, werken de vrijwilligers van de werkgroep begraafplaatsen nog steeds aan de oude graven op het oudste deel van de begraafplaats te Rolde.

 

Lees meer

Er kan gestemd worden voor Rabo ClubSupport!

Wij doen mee met Rabo ClubSupport! Kunnen wij op jouw stem rekenen?

Stem nu direct in de Rabo App of online op rabobank.nl/clubsupport

 


Struikelstenen Aa en Hunze

Op dinsdag 5 oktober 2021 worden er struikelstenen gelegd in de gemeente Aa en Hunze.

Lees meer

Tentoonstelling Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden

Collectie Schutrup organiseert van 23 juli t/m 5 september 2021 de tentoonstelling "Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden" - 50 jaar schilderkunst in Rolde.

Lees meer

Werkgroep Begraafplaatsen hervat haar werkzaamheden

De werkgroep begraafplaatsen van het RHG heeft haar activiteiten op de begraafplaats in Rolde weer opgepakt. Er wordt overbodig gras en onkruid verwijderd, gesnoeid en zerken worden opgehoogd of hersteld.

Lees meer

Extra (digitale) ledenvergadering op 18 mei 2021

Lees meer

Het boek Van Amen tot Nooitgedacht

Nieuwe druk van het boek Van Amen tot Nooitgedacht

Lees meer