doorgaan naar inhoud

 

 

Vredenheim

 

Buurtschap aan de gelijknamige weg in de gemeente Aa en Hunze (tot 1998 gemeente Rolde) ten zuiden van Rolde en ten noordwesten van Grolloo; hiervan gescheiden door het recreatiecentrum de Berenkuil.

 

De plaatsnaam is niet afgeleid van vree, vrede = omheining, maar van pax = vrede. Het is n.l. een in het begin van de 20e eeuw gestichte heideontginningskolonie. De betekenis van de plaatsnaam is derhalve: tehuis, oord, heem van vrede. Het plaatsje werd in 1910 gesticht door reder en grootgrondbezitter Lels uit Rotterdam. Hij liet hier een aantal boerderijen bouwen en noemde het complex Vredenheim. Op de resterende grond werden in de jaren '20 van de 20e eeuw bomen geplant.

 

Schimpnaam voor de inwoners: Röttenvangers (vangen van ratten uit de opgeslagen drek van Assen).

 

Vredenheim 3 

 Vredenheim 2

 Vredenheim 6 te Vredenheim

 Vredenheim 4 te Vredenheim

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

Tentoonstelling Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden

Collectie Schutrup organiseert van 23 juli t/m 5 september 2021 de tentoonstelling "Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden" - 50 jaar schilderkunst in Rolde.

Lees meer

Werkgroep Begraafplaatsen hervat haar werkzaamheden

De werkgroep begraafplaatsen van het RHG heeft haar activiteiten op de begraafplaats in Rolde weer opgepakt. Er wordt overbodig gras en onkruid verwijderd, gesnoeid en zerken worden opgehoogd of hersteld.

Lees meer

Extra (digitale) ledenvergadering op 18 mei 2021

Lees meer

Het boek Van Amen tot Nooitgedacht

Nieuwe druk van het boek Van Amen tot Nooitgedacht

Lees meer

Ode aan D16

Hunebed D16 is één van de grotere hunebedden. Het ligt slechts een paar honderd meter ten noorden van het natuurreservaat Kampsheide en grenst ten westen aan het Stroomdallandschap van de Drentse Aa. Als je de Lienstukkenweg in Balloo oprijdt, ga je na een paar honderd meter een onverharde weg op. Dit pad is ook vanuit de richting Loon bereikbaar. Bij slecht weer is de weg niet goed begaanbaar. Geke Jagt-Smeenge heeft bijgaande tekening gemaakt en een prachtige ode aan D16 geschreven: Steen, vertel me

 

Lees meer

Gezocht: foto's van oude beroepen en ambachten die gemaakt zijn in de voormalige gemeente Rolde

Lees meer

Mooi resultaat bij Rabo ClubSupport!

Lees meer

Oproep: wie heeft informatie over familie Peijnenburg in 1945?

Diny Peijnenburg-Veera is op zoek naar informatie over haar familie in de periode maart-december 1945. Wie kan haar verder helpen?

 

Lees meer

Wethouder ontvangt eerste boek Van Amen tot Nooitgedacht

Lees meer

Bijzondere 4 mei herdenking in Rolde

Op 4 mei 2020 vond er een bijzondere herdenking plaats. Dit als een gevolg van de Covid-19 maatregelen. In plaats van de gebruikelijke en altijd drukbezochte ceremonie om acht uur vond deze nu al om tien uur in de ochtend plaats. Zonder publiek.

Lees meer