doorgaan naar inhoud

De RHG-vlag

 

De vlag is gebaseerd op het kleurenlogo van het RHG, dat is ontworpen door Henk Koops te Rolde. De ontwerper geeft de volgende verklaring voor de symboliek van het logo.

 

“Mijn opdracht was een logo voor het Rolder Historisch Gezelschap te ontwerpen, met daarin opgenomen iets van de geschiedenis van Rolde. Toen heb ik gedacht aan het wapen van de gemeente Rolde. Het wapen heeft een geel schild, met daarin een verticale rode baan. Daarom zijn de kleuren rood en geel gebruikt.

 

Zwaard en kruisje in de rode baan zijn de symbolen van de hoogste rechtsmacht, uitgeoefend door de Drost. De tot eed opgeheven handen duiden op de Etten, de gezworenen die de rechtspraak uitoefenen. De letters R en G staan naast het geel-rood schild, als steun voor de Historie van de Gemeente Rolde. De letter H in de verticale rode baan staat niet alleen voor Historisch maar ook voor Hoogste rechtsmacht”.

 

De kleuren geel en rood zijn voor de inwoners de link met de bekende vlag van de voormalige gemeente Rolde. Tegelijkertijd is het logo onderscheidend en krijgt het RHG met de vlag een opvallend eigen merkteken. De vlag zal tijdens de openingsuren de ingang van de RHG-ruimte in het Rabopand aan de Stationsstraat markeren. De symboliek van de werking van de vlag is als volgt. Uitstaande vlag betekent dat het RHG-gebouw open is voor bezoekers en geïnteresseerden. Geen vlag impliceert dat het gebouw gesloten is.

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

R.H.G. op de Roldermarkt

Ook dit jaar stond het R.H.G. weer met een kraam op de Roldermarkt.

Lees meer

Een Roldermarkt met een staartje

Tijdens zijn vrijwilligerswerk bij het RHG kwam Anne Veenstra een artikel in het Drents tegen van Hans Seidel. Het verhaal speelt zich af op de Roldermarkt van 17 mei 1817.

Lees meer

Promotie Rolder Boys 1 naar de eerste klasse

Het eerste elftal van Rolder Boys promoveert naar de eerste klasse!

Lees meer

4 mei herdenking Rolde

Tijdens de 4 mei herdenking in Rolde werd het verhaal van Jan ter Steege verteld door kleinzoon Jan ter Steege. De speech is te lezen op onze website.

 

Lees meer

4 mei herdenking - gedicht van Janny Bruins

Het is de laatste jaren een goede gewoonte om tijdens de 4 mei-herdenking in Rolde een verhaal te vertellen over mensen uit de streek. Zij die in de oorlog het leven hebben gelaten. Hun namen staan gebeiteld in het monument op de Kerkbrink. Dit jaar wordt het verhaal van Jan ter Steege verteld.

Lees meer

Kroniek bevrijdingsjaar in Rolde - door Anne Veenstra

In het boek “Drentsche kroniek van het bevrijdingsjaar”, samengesteld door mr. G.A. Bontekoe staan opstellen van belangrijke gebeurtenissen en verschillende kaarten en ze geeft een beeld van het leven in Drenthe in het veelbewogen jaar 1945. Anne Veenstra heeft er een aantal passages uit gefilterd, die voor inwoners van de voormalige gemeente Rolde interessant  zijn.

Lees meer

Akkers met tulpen bij Rolde in volle bloei.

Aan de noordzijde van Rolde staan momenteel vele akkers met tulpen in volle bloei. Henk Koops heeft hier mooie foto's van gemaakt. Bewonder deze bloemenpracht nu het nog kan.

Lees meer

Op 1 mei 2017: lezing Van naoberplicht tot uitvaartvereniging "As 't er toe dot"

Samen met het RHG organiseert de begrafenisvereniging Rolde op 1 mei 2017 een lezing over begrafenisgebruiken en naoberplicht "As 't er toe dot" door Harm Jan Lesschen.

 

 

Lees meer

Excursie voor leden van het RHG naar Kaaslust en Maallust

Op zaterdag 20 mei aanstaande organiseren we voor onze leden een excursie naar Kaaslust en Maallust te Veenhuizen.

 

Lees meer

Kabouters meester Gerrits op herhaling in De Wenning

In januari van dit jaar organiseerde het Rolder Historisch Gezelschap de expositie: De kabouters van meester Gerrits. Bijna 400 bezoekers brachten een bezoek aan de expositie. Vanaf vrijdag 10 maart tot 3 mei 2017 zijn de kabouter tekeningen nogmaals te bewonderen in de expositieruimte van het woonzorgcentrum De Wenning in Rolde.

Lees meer