doorgaan naar inhoud

De RHG-vlag

 

De vlag is gebaseerd op het kleurenlogo van het RHG, dat is ontworpen door Henk Koops te Rolde. De ontwerper geeft de volgende verklaring voor de symboliek van het logo.

 

“Mijn opdracht was een logo voor het Rolder Historisch Gezelschap te ontwerpen, met daarin opgenomen iets van de geschiedenis van Rolde. Toen heb ik gedacht aan het wapen van de gemeente Rolde. Het wapen heeft een geel schild, met daarin een verticale rode baan. Daarom zijn de kleuren rood en geel gebruikt.

 

Zwaard en kruisje in de rode baan zijn de symbolen van de hoogste rechtsmacht, uitgeoefend door de Drost. De tot eed opgeheven handen duiden op de Etten, de gezworenen die de rechtspraak uitoefenen. De letters R en G staan naast het geel-rood schild, als steun voor de Historie van de Gemeente Rolde. De letter H in de verticale rode baan staat niet alleen voor Historisch maar ook voor Hoogste rechtsmacht”.

 

De kleuren geel en rood zijn voor de inwoners de link met de bekende vlag van de voormalige gemeente Rolde. Tegelijkertijd is het logo onderscheidend en krijgt het RHG met de vlag een opvallend eigen merkteken. De vlag zal tijdens de openingsuren de ingang van de RHG-ruimte in het Rabopand aan de Stationsstraat markeren. De symboliek van de werking van de vlag is als volgt. Uitstaande vlag betekent dat het RHG-gebouw open is voor bezoekers en geïnteresseerden. Geen vlag impliceert dat het gebouw gesloten is.

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

Tentoonstelling Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden

Collectie Schutrup organiseert van 23 juli t/m 5 september 2021 de tentoonstelling "Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden" - 50 jaar schilderkunst in Rolde.

Lees meer

Werkgroep Begraafplaatsen hervat haar werkzaamheden

De werkgroep begraafplaatsen van het RHG heeft haar activiteiten op de begraafplaats in Rolde weer opgepakt. Er wordt overbodig gras en onkruid verwijderd, gesnoeid en zerken worden opgehoogd of hersteld.

Lees meer

Extra (digitale) ledenvergadering op 18 mei 2021

Lees meer

Het boek Van Amen tot Nooitgedacht

Nieuwe druk van het boek Van Amen tot Nooitgedacht

Lees meer

Ode aan D16

Hunebed D16 is één van de grotere hunebedden. Het ligt slechts een paar honderd meter ten noorden van het natuurreservaat Kampsheide en grenst ten westen aan het Stroomdallandschap van de Drentse Aa. Als je de Lienstukkenweg in Balloo oprijdt, ga je na een paar honderd meter een onverharde weg op. Dit pad is ook vanuit de richting Loon bereikbaar. Bij slecht weer is de weg niet goed begaanbaar. Geke Jagt-Smeenge heeft bijgaande tekening gemaakt en een prachtige ode aan D16 geschreven: Steen, vertel me

 

Lees meer

Gezocht: foto's van oude beroepen en ambachten die gemaakt zijn in de voormalige gemeente Rolde

Lees meer

Mooi resultaat bij Rabo ClubSupport!

Lees meer

Oproep: wie heeft informatie over familie Peijnenburg in 1945?

Diny Peijnenburg-Veera is op zoek naar informatie over haar familie in de periode maart-december 1945. Wie kan haar verder helpen?

 

Lees meer

Wethouder ontvangt eerste boek Van Amen tot Nooitgedacht

Lees meer

Bijzondere 4 mei herdenking in Rolde

Op 4 mei 2020 vond er een bijzondere herdenking plaats. Dit als een gevolg van de Covid-19 maatregelen. In plaats van de gebruikelijke en altijd drukbezochte ceremonie om acht uur vond deze nu al om tien uur in de ochtend plaats. Zonder publiek.

Lees meer