doorgaan naar inhoud

De RHG-vlag

 

De vlag is gebaseerd op het kleurenlogo van het RHG, dat is ontworpen door Henk Koops te Rolde. De ontwerper geeft de volgende verklaring voor de symboliek van het logo.

 

“Mijn opdracht was een logo voor het Rolder Historisch Gezelschap te ontwerpen, met daarin opgenomen iets van de geschiedenis van Rolde. Toen heb ik gedacht aan het wapen van de gemeente Rolde. Het wapen heeft een geel schild, met daarin een verticale rode baan. Daarom zijn de kleuren rood en geel gebruikt.

 

Zwaard en kruisje in de rode baan zijn de symbolen van de hoogste rechtsmacht, uitgeoefend door de Drost. De tot eed opgeheven handen duiden op de Etten, de gezworenen die de rechtspraak uitoefenen. De letters R en G staan naast het geel-rood schild, als steun voor de Historie van de Gemeente Rolde. De letter H in de verticale rode baan staat niet alleen voor Historisch maar ook voor Hoogste rechtsmacht”.

 

De kleuren geel en rood zijn voor de inwoners de link met de bekende vlag van de voormalige gemeente Rolde. Tegelijkertijd is het logo onderscheidend en krijgt het RHG met de vlag een opvallend eigen merkteken. De vlag zal tijdens de openingsuren de ingang van de RHG-ruimte in het Rabopand aan de Stationsstraat markeren. De symboliek van de werking van de vlag is als volgt. Uitstaande vlag betekent dat het RHG-gebouw open is voor bezoekers en geïnteresseerden. Geen vlag impliceert dat het gebouw gesloten is.

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

Schilderijen Arie van der Boon in de nieuwe Boerhoorn

Grietinus Harms (kunsthandelaar) heeft in januari 2022 twee schilderijen van Arie van der Boon aangeboden aan de inwoners van Rolde. Het RHG is eigenaar geworden van de schilderijen. De schilderijen hebben een mooie plek gekregen in de nieuwe Boerhoorn.

Lees meer

Gezocht: namen bij foto's / dia's van de familie Gerrits

NIEUWE FOTO'S!

Het Rolder Historisch Gezelschap heeft van de familie Gerrits (oud hoofd van de school te Rolde) een behoorlijk aantal dia's gekregen. Deze dia's zijn door ons gescand en nu zoeken wij daar namen en jaartallen bij. Wie wil en kan ons daarbij namen en jaartallen geven?

Lees meer

Trots op het resultaat van Rabo ClubSupport!

Lees meer

Ook in de herfst is de werkgroep begraafplaatsen actief

Ondanks dat de herfst nu echt is ingetreden, werken de vrijwilligers van de werkgroep begraafplaatsen nog steeds aan de oude graven op het oudste deel van de begraafplaats te Rolde.

 

Lees meer

Er kan gestemd worden voor Rabo ClubSupport!

Wij doen mee met Rabo ClubSupport! Kunnen wij op jouw stem rekenen?

Stem nu direct in de Rabo App of online op rabobank.nl/clubsupport

 


Struikelstenen Aa en Hunze

Op dinsdag 5 oktober 2021 worden er struikelstenen gelegd in de gemeente Aa en Hunze.

Lees meer

Tentoonstelling Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden

Collectie Schutrup organiseert van 23 juli t/m 5 september 2021 de tentoonstelling "Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden" - 50 jaar schilderkunst in Rolde.

Lees meer

Werkgroep Begraafplaatsen hervat haar werkzaamheden

De werkgroep begraafplaatsen van het RHG heeft haar activiteiten op de begraafplaats in Rolde weer opgepakt. Er wordt overbodig gras en onkruid verwijderd, gesnoeid en zerken worden opgehoogd of hersteld.

Lees meer

Extra (digitale) ledenvergadering op 18 mei 2021

Lees meer

Het boek Van Amen tot Nooitgedacht

Nieuwe druk van het boek Van Amen tot Nooitgedacht

Lees meer