doorgaan naar inhoud

De RHG-vlag

 

De vlag is gebaseerd op het kleurenlogo van het RHG, dat is ontworpen door Henk Koops te Rolde. De ontwerper geeft de volgende verklaring voor de symboliek van het logo.

 

“Mijn opdracht was een logo voor het Rolder Historisch Gezelschap te ontwerpen, met daarin opgenomen iets van de geschiedenis van Rolde. Toen heb ik gedacht aan het wapen van de gemeente Rolde. Het wapen heeft een geel schild, met daarin een verticale rode baan. Daarom zijn de kleuren rood en geel gebruikt.

 

Zwaard en kruisje in de rode baan zijn de symbolen van de hoogste rechtsmacht, uitgeoefend door de Drost. De tot eed opgeheven handen duiden op de Etten, de gezworenen die de rechtspraak uitoefenen. De letters R en G staan naast het geel-rood schild, als steun voor de Historie van de Gemeente Rolde. De letter H in de verticale rode baan staat niet alleen voor Historisch maar ook voor Hoogste rechtsmacht”.

 

De kleuren geel en rood zijn voor de inwoners de link met de bekende vlag van de voormalige gemeente Rolde. Tegelijkertijd is het logo onderscheidend en krijgt het RHG met de vlag een opvallend eigen merkteken. De vlag zal tijdens de openingsuren de ingang van de RHG-ruimte in het Rabopand aan de Stationsstraat markeren. De symboliek van de werking van de vlag is als volgt. Uitstaande vlag betekent dat het RHG-gebouw open is voor bezoekers en geïnteresseerden. Geen vlag impliceert dat het gebouw gesloten is.

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

Lezing door Harry de Waard op 7 april afgelast

De op 7 april geplande lezing in het kader van 75 jaar bevrijding (door Harry de Waard) is als gevolg van het Coranavirus afgelast!


Leggen van struikelstenen op 31 maart 2020 is afgelast


RHG gesloten vanwege Corona virus

Gezien de situatie rondom het Corona virus en de maatregelen die door de overheid zijn aangekondigd, hebben wij als bestuur besloten om ook het RHG gebouw te sluiten tot 6 april 2020. Er zijn dus geen bijeenkomsten op de maandagavond, dinsdagmiddag en donderdagavond.


Oorlog en bevrijding in foto’s

Op woensdag 26 februari 2020, aansluitend op de Algemene ledenvergadering van het Rolder Historisch Gezelschap, zal historicus Michiel Gerding een lezing geven over de oorlog en bevrijding. Hij doet dat aan de hand van vele aansprekende foto’s. De lezing is onderdeel van meerdere lezingen en activiteiten rond het thema 75 jaar Vrijheid.

Lees meer

Presentatie Struikelstenen gemeente Aa en Hunze

Graag nodigt de Stichting Struikelstenen Aa en Hunze u op maandag 17 februari uit voor de centrale presentatie van het project "Opdat we niet vergeten". Zie de website van de Stichting Struikelstenen Aa en Hunze voor meer informatie.

Lees meer

Wandelexcursies Barbizon van het Noorden

In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden die tot en met 22 maart 2020 te zien is in het Drents Museum, maak je een wandeling door het Drentse landschap rond 1900 en ontdek je allerlei bijzondere plekken in Drenthe. Deze plekken kun je ook in het ‘echt’ bezoeken. Samen met NP Drentsche Aa organiseert Stichting Het Drentse Landschap op 26 januari en 1 maart een wandelexcursie onder leiding van een deskundige gids langs verschillende locaties die door Barbizon-kunstenaars in en om Rolde gebruikt zijn.

Lees meer

De boerderij in Rolde bestaat nog alleen op het doek!

In het tv-programma “Roeg” van RTV Drenthe werd op zaterdag 23 november 2019 Johannes Schutrup geïnterviewd over het schilderij van Arie van de Boon van een oude boerderij in Rolde.

Lees meer

Officiёle opening MTB-route Rolde

Op zaterdag 23 november 2019 werd de MTB route Rolde geopend.

 

Lees meer

Officiёle opening van de uitbreiding van de begraafplaats in Rolde

Op dinsdag 19 november 2019 was de officiële opening van de uitbreiding van de begraafplaats te Rolde

 

 

Lees meer

Lezing Drentse sagen, legenden en volksverhalen

Op 13 november organiseren het Rolder Historisch Gezelschap en de Culturele Vereniging Rolde samen een lezing. Deze keer is het onderwerp: Drentse sagen, legenden en volksverhalen. De lezing begint om 20:00 uur in het Stationskoffiehuis in Rolde. De toegang is gratis.

Lees meer