doorgaan naar inhoud

Historie beleven

 

Rolde heeft een rijke historie, die ver voor de jaartelling teruggaat. In de omgeving van Rolde zijn nog veel sporen van dat verre verleden te vinden. Via onderstaande links (klik de teksten in het bijbehorende groene vakje aan), kunt u zelf op zoek naar de elementen die ook nu nog in het landschap zichtbaar zijn.

 

Wandelroutes

 

 

Kampsheide

(ca 5 km)

 

Route door het natuurgebied Kampsheide. Deze wandelroute voert u langs grafheuvels en een Drents Ven. U maakte makkelijk een uitstapje van de route om een hunebed te zien.

   

Knapzakroutes

K06

K10

K38

K39

Van de knapzakroutes zijn er een viertal in het gebied van de voormalige gemeente Rolde te vinden.

Route K06 Schoonloo-Grolloo (13 km.)

Route K10 Amen-Ekehaar (17 km. of 10 + 8 km.)

Route K38 Balloo-Rolde (17,5 km. of 12 + 7,5 km.)

Route K39 Deurze (16 km. of 9,5 + 7 km.)

Digitale wandelingen in voormalige gemeente Rolde

Via de website van het Drents Archief www.annodrenthe.nu zijn een aantal historische wandelingen in de voormalige gemeente Rolde te downloaden als gratis app.

Rolde vroeger en nu (ca. 4.5 km.)

Ontdek kampsheide

Vast op het Balloërveld

Fietsroutes

Rondom de

Rolder kerk

(ca 35 km)

De route begint en eindigt bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) 'Onder de Molen' aan de Grote Brink te Rolde. Een grote parkeerplaats is vlakbij beschikbaar bij ontmoetingscentrum 'De Boerhoorn' aan de Zuides in Rolde.

Drentse Aa

(ca 40 km)

Een door de ANWB bewegwijzerde fietsroute, door het stroomdal van de Drentse Aa. Via Rolde, Kampsheide, Balloo richting Zuidlaren, het gebied in het noorden van de oude gemeente Rolde.

Rondje Drentsche Aa
(ca 32 km)

Nationaal Park Drentsche Aa fietsroute. Lengte 32 kilometer. Startpunten: parkeerplaats bij de Kymmelsberg te Schipborg en de Nationaal Park toegangspoort 'Onder de molen' te Rolde. Voorzien van routekaart en routebeschrijving.

 

 

Roldertoren

(ca 50 km)

Route over hooggelegen essen, door resten van het beekdallandschap, langs landgoed Kampsheide en door de boswachterij Gieten-Borger. Op onverwachte plaatsen zijn er sporen en overblijfselen uit de prehistorie: de hunebedden en de tumulivelden (grafheuvels) van de steen- en bronstijd.
 

 

 

MTB Fietsroutes

MTB Drentse AA
(ca 38 km)

Deze route gaat langs Boswachterij Anloo en het Balloërveld. De route bestaat voor 1/3 uit zandwegen, 1/3 verharde wegen en 1/3 half-verharde wegen. De route voert hierdoor over verschillende type terreinen die met regen nat kunnen zijn.

 

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

Nog meer stormschade

Ook in de Balloërkuil zijn enkele bomen de herfststorm van 5 oktober jl niet ongeschonden doorgekomen.

Lees meer

Archief RHG, de werkgroep ABC

Lees meer

Stormschade in Rolde

Stormschade in Rolde op 5 oktober 2017.

Lees meer

Fotogra(a)f(e) gezocht.

De werkgroep “Beeld” van het Rolder Historisch Gezelschap zoekt een fotogra(a)f(e).  

Lees meer

Leden van de Rabobank stem op het RHG!

Rabobank Assen en Noord-Drenthe draagt het verenigingsleven in de regio een warm hart toe. Daarom organiseert zij de Rabobank Clubkas Campagne speciaal voor verenigingen en stichtingen.

Lees meer

Lezing op 28 november 2017: Drentse jongens in het leger van Napoleon (door Gerben Dijkstra)

Op 28 november 2017 organiseren we deze lezing samen met de Culturele Vereniging Rolde. De lezing begint om 20:00 uur in het Stationskoffiehuis. Toegang is gratis. U mag ook introducés meenemen!

Lees meer

R.H.G. op de Roldermarkt

Ook dit jaar stond het R.H.G. weer met een kraam op de Roldermarkt.

Lees meer

Een Roldermarkt met een staartje

Tijdens zijn vrijwilligerswerk bij het RHG kwam Anne Veenstra een artikel in het Drents tegen van Hans Seidel. Het verhaal speelt zich af op de Roldermarkt van 17 mei 1817.

Lees meer

Promotie Rolder Boys 1 naar de eerste klasse

Het eerste elftal van Rolder Boys promoveert naar de eerste klasse!

Lees meer

4 mei herdenking Rolde

Tijdens de 4 mei herdenking in Rolde werd het verhaal van Jan ter Steege verteld door kleinzoon Jan ter Steege. De speech is te lezen op onze website.

 

Lees meer