doorgaan naar inhoud

Historie beleven

 

Rolde heeft een rijke historie, die ver voor de jaartelling teruggaat. In de omgeving van Rolde zijn nog veel sporen van dat verre verleden te vinden. Via onderstaande links (klik de teksten in het bijbehorende groene vakje aan), kunt u zelf op zoek naar de elementen die ook nu nog in het landschap zichtbaar zijn.

 

Wandelroutes

 

 

Kampsheide

(ca 5 km)

 

Route door het natuurgebied Kampsheide. Deze wandelroute voert u langs grafheuvels en een Drents Ven. U maakte makkelijk een uitstapje van de route om een hunebed te zien.

   

Knapzakroutes

K06

K10

K38

K39

Van de knapzakroutes zijn er een viertal in het gebied van de voormalige gemeente Rolde te vinden.

Route K06 Schoonloo-Grolloo (13 km.)

Route K10 Amen-Ekehaar (17 km. of 10 + 8 km.)

Route K38 Balloo-Rolde (17,5 km. of 12 + 7,5 km.)

Route K39 Deurze (16 km. of 9,5 + 7 km.)

Digitale wandelingen in voormalige gemeente Rolde

Via de website van het Drents Archief www.annodrenthe.nu zijn een aantal historische wandelingen in de voormalige gemeente Rolde te downloaden als gratis app.

Rolde vroeger en nu (ca. 4.5 km.)

Ontdek kampsheide

Vast op het Balloërveld

Fietsroutes

Rondom de

Rolder kerk

(ca 35 km)

De route begint en eindigt bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) 'Onder de Molen' aan de Grote Brink te Rolde. Een grote parkeerplaats is vlakbij beschikbaar bij ontmoetingscentrum 'De Boerhoorn' aan de Zuides in Rolde.

Drentse Aa

(ca 40 km)

Een door de ANWB bewegwijzerde fietsroute, door het stroomdal van de Drentse Aa. Via Rolde, Kampsheide, Balloo richting Zuidlaren, het gebied in het noorden van de oude gemeente Rolde.

Rondje Drentsche Aa
(ca 32 km)

Nationaal Park Drentsche Aa fietsroute. Lengte 32 kilometer. Startpunten: parkeerplaats bij de Kymmelsberg te Schipborg en de Nationaal Park toegangspoort 'Onder de molen' te Rolde. Voorzien van routekaart en routebeschrijving.

 

 

Roldertoren

(ca 50 km)

Route over hooggelegen essen, door resten van het beekdallandschap, langs landgoed Kampsheide en door de boswachterij Gieten-Borger. Op onverwachte plaatsen zijn er sporen en overblijfselen uit de prehistorie: de hunebedden en de tumulivelden (grafheuvels) van de steen- en bronstijd.
 

 

 

MTB Fietsroutes

MTB Drentse AA
(ca 38 km)

Deze route gaat langs Boswachterij Anloo en het Balloërveld. De route bestaat voor 1/3 uit zandwegen, 1/3 verharde wegen en 1/3 half-verharde wegen. De route voert hierdoor over verschillende type terreinen die met regen nat kunnen zijn.

 

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

Promotie Rolder Boys 1 naar de eerste klasse

Het eerste elftal van Rolder Boys promoveert naar de eerste klasse!

Lees meer

4 mei herdenking Rolde

Tijdens de 4 mei herdenking in Rolde werd het verhaal van Jan ter Steege verteld door kleinzoon Jan ter Steege. De speech is te lezen op onze website.

 

Lees meer

4 mei herdenking - gedicht van Janny Bruins

Het is de laatste jaren een goede gewoonte om tijdens de 4 mei-herdenking in Rolde een verhaal te vertellen over mensen uit de streek. Zij die in de oorlog het leven hebben gelaten. Hun namen staan gebeiteld in het monument op de Kerkbrink. Dit jaar wordt het verhaal van Jan ter Steege verteld.

Lees meer

Kroniek bevrijdingsjaar in Rolde - door Anne Veenstra

In het boek “Drentsche kroniek van het bevrijdingsjaar”, samengesteld door mr. G.A. Bontekoe staan opstellen van belangrijke gebeurtenissen en verschillende kaarten en ze geeft een beeld van het leven in Drenthe in het veelbewogen jaar 1945. Anne Veenstra heeft er een aantal passages uit gefilterd, die voor inwoners van de voormalige gemeente Rolde interessant  zijn.

Lees meer

Akkers met tulpen bij Rolde in volle bloei.

Aan de noordzijde van Rolde staan momenteel vele akkers met tulpen in volle bloei. Henk Koops heeft hier mooie foto's van gemaakt. Bewonder deze bloemenpracht nu het nog kan.

Lees meer

Op 1 mei 2017: lezing Van naoberplicht tot uitvaartvereniging "As 't er toe dot"

Samen met het RHG organiseert de begrafenisvereniging Rolde op 1 mei 2017 een lezing over begrafenisgebruiken en naoberplicht "As 't er toe dot" door Harm Jan Lesschen.

 

 

Lees meer

Excursie voor leden van het RHG naar Kaaslust en Maallust

Op zaterdag 20 mei aanstaande organiseren we voor onze leden een excursie naar Kaaslust en Maallust te Veenhuizen.

 

Lees meer

Kabouters meester Gerrits op herhaling in De Wenning

In januari van dit jaar organiseerde het Rolder Historisch Gezelschap de expositie: De kabouters van meester Gerrits. Bijna 400 bezoekers brachten een bezoek aan de expositie. Vanaf vrijdag 10 maart tot 3 mei 2017 zijn de kabouter tekeningen nogmaals te bewonderen in de expositieruimte van het woonzorgcentrum De Wenning in Rolde.

Lees meer

Deurzerdiep mooier dan de Kromme Rijn (een artikel van Anne Veenstra)

Een beschrijving van een wandeling vanaf Assen richting Rolde in 1826

Lees meer

Beeldbank Drents Archief

Wist u dat er op de beeldbank van het Drents Archief meer dan 9.000 foto's staan die betrekking hebben op de voormalige gemeente Rolde?

 

Lees meer