doorgaan naar inhoud

Historie van het RHG

 

Eind september 1969 nam het bestuur van het Departement Rolde van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, kortweg " 't Nut" o.a. het innitiatief om verschillende studie- en gespreksgroepen op te richten. Een van die groepen was de studiegroep voor bestudering van de geschiedenis van Rolde e.o.

 

Op 10 januari 1970 werd in de serre van het Stationskoffiehuis besloten dat de studiegroep een zelfstandige status moest krijgen. Als naam werd "Rolder Historisch Gezelschap" gekozen.  Gezelschap en bewust geen vereniging, omdat men het aantal leden beperkt wilde houden, zowel uit praktische overwegingen (huiskamerbijeenkomsten) als uit de gedachte dat bestudering van de meeste onderwerpen zich nauwelijks leent voor deelname van veel mensen.  De resultaten van onderzoek en andere activiteiten werden wel in de openbaarheid gebracht.

 

In 1996 werd het RHG bijna ontbonden, omdat de vacatures in het bestuur niet konden worden vervuld. Op 6 november 1996 werd door de leden besloten een nieuw beleid voor de toekomst op te zetten. Centraal in de nieuwe aanpak was de uitgaven van een eigen tijdschrift, "De Kloetschup". Op 29 oktober 1997 werd het eerste exemplaar aangeboden aan burgemeester mw. A. Evenhuis-Meppelink van Rolde. 

 

Door de vernieuwde opzet, de uitgave van De Kloetschup en het opzetten van verschillende werkgroepen, kwam de vereniging weer tot bloei. Op 3 februari 2011 is de nieuwe website van het RHG officieel in gebruik genomen.

 

Eind maart 2011 is het RHG verhuisd naar het Rabopand aan de Hoofdstraat in Rolde. Zo is eindelijk de wens van een eigen huisvesting in vervulling gegaan.

Het ledenaantal bedraagt de laatste jaren ongeveer 600. 

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

Tentoonstelling Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden

Collectie Schutrup organiseert van 23 juli t/m 5 september 2021 de tentoonstelling "Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden" - 50 jaar schilderkunst in Rolde.

Lees meer

Werkgroep Begraafplaatsen hervat haar werkzaamheden

De werkgroep begraafplaatsen van het RHG heeft haar activiteiten op de begraafplaats in Rolde weer opgepakt. Er wordt overbodig gras en onkruid verwijderd, gesnoeid en zerken worden opgehoogd of hersteld.

Lees meer

Extra (digitale) ledenvergadering op 18 mei 2021

Lees meer

Het boek Van Amen tot Nooitgedacht

Nieuwe druk van het boek Van Amen tot Nooitgedacht

Lees meer

Ode aan D16

Hunebed D16 is één van de grotere hunebedden. Het ligt slechts een paar honderd meter ten noorden van het natuurreservaat Kampsheide en grenst ten westen aan het Stroomdallandschap van de Drentse Aa. Als je de Lienstukkenweg in Balloo oprijdt, ga je na een paar honderd meter een onverharde weg op. Dit pad is ook vanuit de richting Loon bereikbaar. Bij slecht weer is de weg niet goed begaanbaar. Geke Jagt-Smeenge heeft bijgaande tekening gemaakt en een prachtige ode aan D16 geschreven: Steen, vertel me

 

Lees meer

Gezocht: foto's van oude beroepen en ambachten die gemaakt zijn in de voormalige gemeente Rolde

Lees meer

Mooi resultaat bij Rabo ClubSupport!

Lees meer

Oproep: wie heeft informatie over familie Peijnenburg in 1945?

Diny Peijnenburg-Veera is op zoek naar informatie over haar familie in de periode maart-december 1945. Wie kan haar verder helpen?

 

Lees meer

Wethouder ontvangt eerste boek Van Amen tot Nooitgedacht

Lees meer

Bijzondere 4 mei herdenking in Rolde

Op 4 mei 2020 vond er een bijzondere herdenking plaats. Dit als een gevolg van de Covid-19 maatregelen. In plaats van de gebruikelijke en altijd drukbezochte ceremonie om acht uur vond deze nu al om tien uur in de ochtend plaats. Zonder publiek.

Lees meer