doorgaan naar inhoud

Historie van het RHG

 

Eind september 1969 nam het bestuur van het Departement Rolde van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, kortweg " 't Nut" o.a. het innitiatief om verschillende studie- en gespreksgroepen op te richten. Een van die groepen was de studiegroep voor bestudering van de geschiedenis van Rolde e.o.

 

Op 10 januari 1970 werd in de serre van het Stationskoffiehuis besloten dat de studiegroep een zelfstandige status moest krijgen. Als naam werd "Rolder Historisch Gezelschap" gekozen.  Gezelschap en bewust geen vereniging, omdat men het aantal leden beperkt wilde houden, zowel uit praktische overwegingen (huiskamerbijeenkomsten) als uit de gedachte dat bestudering van de meeste onderwerpen zich nauwelijks leent voor deelname van veel mensen.  De resultaten van onderzoek en andere activiteiten werden wel in de openbaarheid gebracht.

 

In 1996 werd het RHG bijna ontbonden, omdat de vacatures in het bestuur niet konden worden vervuld. Op 6 november 1996 werd door de leden besloten een nieuw beleid voor de toekomst op te zetten. Centraal in de nieuwe aanpak was de uitgaven van een eigen tijdschrift, "De Kloetschup". Op 29 oktober 1997 werd het eerste exemplaar aangeboden aan burgemeester mw. A. Evenhuis-Meppelink van Rolde. 

 

Door de vernieuwde opzet, de uitgave van De Kloetschup en het opzetten van verschillende werkgroepen, kwam de vereniging weer tot bloei. Op 3 februari 2011 is de nieuwe website van het RHG officieel in gebruik genomen.

 

Eind maart 2011 is het RHG verhuisd naar het Rabopand aan de Hoofdstraat in Rolde. Zo is eindelijk de wens van een eigen huisversting in vervulling gegaan.

Het ledenaantal bedraagt de laatste jaren ongeveer 600. 

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

Lezing door Harry de Waard op 7 april afgelast

De op 7 april geplande lezing in het kader van 75 jaar bevrijding (door Harry de Waard) is als gevolg van het Coranavirus afgelast!


Leggen van struikelstenen op 31 maart 2020 is afgelast


RHG gesloten vanwege Corona virus

Gezien de situatie rondom het Corona virus en de maatregelen die door de overheid zijn aangekondigd, hebben wij als bestuur besloten om ook het RHG gebouw te sluiten tot 6 april 2020. Er zijn dus geen bijeenkomsten op de maandagavond, dinsdagmiddag en donderdagavond.


Oorlog en bevrijding in foto’s

Op woensdag 26 februari 2020, aansluitend op de Algemene ledenvergadering van het Rolder Historisch Gezelschap, zal historicus Michiel Gerding een lezing geven over de oorlog en bevrijding. Hij doet dat aan de hand van vele aansprekende foto’s. De lezing is onderdeel van meerdere lezingen en activiteiten rond het thema 75 jaar Vrijheid.

Lees meer

Presentatie Struikelstenen gemeente Aa en Hunze

Graag nodigt de Stichting Struikelstenen Aa en Hunze u op maandag 17 februari uit voor de centrale presentatie van het project "Opdat we niet vergeten". Zie de website van de Stichting Struikelstenen Aa en Hunze voor meer informatie.

Lees meer

Wandelexcursies Barbizon van het Noorden

In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden die tot en met 22 maart 2020 te zien is in het Drents Museum, maak je een wandeling door het Drentse landschap rond 1900 en ontdek je allerlei bijzondere plekken in Drenthe. Deze plekken kun je ook in het ‘echt’ bezoeken. Samen met NP Drentsche Aa organiseert Stichting Het Drentse Landschap op 26 januari en 1 maart een wandelexcursie onder leiding van een deskundige gids langs verschillende locaties die door Barbizon-kunstenaars in en om Rolde gebruikt zijn.

Lees meer

De boerderij in Rolde bestaat nog alleen op het doek!

In het tv-programma “Roeg” van RTV Drenthe werd op zaterdag 23 november 2019 Johannes Schutrup geïnterviewd over het schilderij van Arie van de Boon van een oude boerderij in Rolde.

Lees meer

Officiёle opening MTB-route Rolde

Op zaterdag 23 november 2019 werd de MTB route Rolde geopend.

 

Lees meer

Officiёle opening van de uitbreiding van de begraafplaats in Rolde

Op dinsdag 19 november 2019 was de officiële opening van de uitbreiding van de begraafplaats te Rolde

 

 

Lees meer

Lezing Drentse sagen, legenden en volksverhalen

Op 13 november organiseren het Rolder Historisch Gezelschap en de Culturele Vereniging Rolde samen een lezing. Deze keer is het onderwerp: Drentse sagen, legenden en volksverhalen. De lezing begint om 20:00 uur in het Stationskoffiehuis in Rolde. De toegang is gratis.

Lees meer