doorgaan naar inhoud

 

 

   Werkgroepen 

 

 

   Binnen de vereniging zijn de volgende werkgroepen actief:  

 

 

 

 

Werkgroep De Kloetschup

Het RHG geeft een tijdschrift uit, getiteld De Kloetschup. Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar. De Kloetschup wil door middel van publicaties van artikelen een bijdrage leveren aan de studie en kennis van de geschiedenis van de voormalige gemeente Rolde. Gestreefd wordt naar een evenwichtige afwisseling van gedocumenteerde artikelen, visuele informatie (foto's, kaarten, tekeningen) en bijvoorbeeld interviews. Het bepalen van de inhoud is opgedragen aan een onafhankelijk gezelschap van deskundigen, de zgn. redactie.

Mededelingen van het bestuur worden opgenomen in een afzonderlijke nieuwsbrief bij De Kloetschup. De Kloetschup wordt door een grote groep vrijwilligers bij de leden thuisbezorgd.

 

Eindredacteur:  

Geert Kamphuis,  e-mail klik hier 

Secretaris van de redactie: Roel Brands,

Goorsprake 14, 9451 KW Rolde,

tel. 0592-243496,  e-mail klik hier 

 

  

 

 

Werkgroep Begraafplaatsen

De werkgroep doet onderzoek naar de historische betekenis van de begraafplaatsen: Joodse begraafplaats Rolde, kerkhof Rolde en kerkhof Grolloo. Zij voert overleg met de gemeent Aa en Hunze over beleid en onderhoud van de begraafplaatsen. De Joodse begraafplaats heeft door de inzet van de werkgroep een grote opknapbeurt ondergaan.

In de periode 2007 - 2011 heeft de werkgroep zich veel bezig gehouden met de inventarisatie van het oudste gebied van de Rolder begraafplaats, het zogenaamde gebied 1829. Zie voor meer informatie omtrent dit onderwerp het artikel onder publicaties.

Contactpersoon:   Luuk Lesschen,  e-mail klik hier 

 

 

 

  

 

Werkgroep Bewoningsgeschiedenis

De werkgroep verricht onderzoek naar de bewoningsgeschiedenis van het hoofddorp Rolde en de buitendorpen in de periode van voor en na 1832 (startjaar kadaster en 0-situatie). Doel is het inwinnen en overzichtelijk maken van de grote hoeveelheid bewoningsgegevens en deze voor belangstellenden inzichtelijk te maken. Naast de werkgroep zijn in de buitendorpen subwerkgroepen actief.
Contactpersonen: Emmie Suichies en Ton Pots

 

 

 

  

 

Werkgroep Beeld 

De werkgroep beheert het fotoarchief van het RHG. Het fotoarchief van de "gemeente" Rolde en van het RHG is door hen gedigitaliseerd in samenwerking met het Drents Archief.
 
Foto's zijn tegen betaling beschikbaar bij het RHG. Een inventarislijst en een beschrijving per foto zijn beschikbaar.
Contactpersoon: Emmie Suichies, e-mail klik hier 

 

 

 

 
 Werkgroep Archief, Bibliotheek en Collectie
De werkgroep ABC houdt zich bezig met het ordenen, rubriceren en archiveren van alle materialen die het RHG bezit en maakt het voor een breed publiek toegankelijk. Schenkingen worden ook in dit systeem opgenomen.

 

Verenigingen, organisaties en bedrijven binnen de voormalige gemeente Rolde kunnen ook bij de werkgroep terecht voor knipsels, wetens-waardigheden e.d. voor het maken van een boek, tentoonstelling of andere presentatie.Het RHG bezit een grote collectie.
Contactpersoon: Jan Hoving, e-mail klik hier

 

 

 

 
Werkgroep Websitebeheer  
Na de officiële in gebruikname van de site op 3 februari 2010 draagt de werkgroep zorg voor het beheer van de site en probeert de vereniging voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken.
Contactpersoon: Alianne Bouma-Hoven e-mail klik hier 

 

 

  
   
 
 

 

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

Lezing door Harry de Waard op 7 april afgelast

De op 7 april geplande lezing in het kader van 75 jaar bevrijding (door Harry de Waard) is als gevolg van het Coranavirus afgelast!


Leggen van struikelstenen op 31 maart 2020 is afgelast


RHG gesloten vanwege Corona virus

Gezien de situatie rondom het Corona virus en de maatregelen die door de overheid zijn aangekondigd, hebben wij als bestuur besloten om ook het RHG gebouw te sluiten tot 6 april 2020. Er zijn dus geen bijeenkomsten op de maandagavond, dinsdagmiddag en donderdagavond.


Oorlog en bevrijding in foto’s

Op woensdag 26 februari 2020, aansluitend op de Algemene ledenvergadering van het Rolder Historisch Gezelschap, zal historicus Michiel Gerding een lezing geven over de oorlog en bevrijding. Hij doet dat aan de hand van vele aansprekende foto’s. De lezing is onderdeel van meerdere lezingen en activiteiten rond het thema 75 jaar Vrijheid.

Lees meer

Presentatie Struikelstenen gemeente Aa en Hunze

Graag nodigt de Stichting Struikelstenen Aa en Hunze u op maandag 17 februari uit voor de centrale presentatie van het project "Opdat we niet vergeten". Zie de website van de Stichting Struikelstenen Aa en Hunze voor meer informatie.

Lees meer

Wandelexcursies Barbizon van het Noorden

In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden die tot en met 22 maart 2020 te zien is in het Drents Museum, maak je een wandeling door het Drentse landschap rond 1900 en ontdek je allerlei bijzondere plekken in Drenthe. Deze plekken kun je ook in het ‘echt’ bezoeken. Samen met NP Drentsche Aa organiseert Stichting Het Drentse Landschap op 26 januari en 1 maart een wandelexcursie onder leiding van een deskundige gids langs verschillende locaties die door Barbizon-kunstenaars in en om Rolde gebruikt zijn.

Lees meer

De boerderij in Rolde bestaat nog alleen op het doek!

In het tv-programma “Roeg” van RTV Drenthe werd op zaterdag 23 november 2019 Johannes Schutrup geïnterviewd over het schilderij van Arie van de Boon van een oude boerderij in Rolde.

Lees meer

Officiёle opening MTB-route Rolde

Op zaterdag 23 november 2019 werd de MTB route Rolde geopend.

 

Lees meer

Officiёle opening van de uitbreiding van de begraafplaats in Rolde

Op dinsdag 19 november 2019 was de officiële opening van de uitbreiding van de begraafplaats te Rolde

 

 

Lees meer

Lezing Drentse sagen, legenden en volksverhalen

Op 13 november organiseren het Rolder Historisch Gezelschap en de Culturele Vereniging Rolde samen een lezing. Deze keer is het onderwerp: Drentse sagen, legenden en volksverhalen. De lezing begint om 20:00 uur in het Stationskoffiehuis in Rolde. De toegang is gratis.

Lees meer