doorgaan naar inhoud

 

 

   Werkgroepen 

 

 

   Binnen de vereniging zijn de volgende werkgroepen actief:  

 

 

 

 

Werkgroep De Kloetschup

Het RHG geeft een tijdschrift uit, getiteld De Kloetschup. Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar. De Kloetschup wil door middel van publicaties van artikelen een bijdrage leveren aan de studie en kennis van de geschiedenis van de voormalige gemeente Rolde. Gestreefd wordt naar een evenwichtige afwisseling van gedocumenteerde artikelen, visuele informatie (foto's, kaarten, tekeningen) en bijvoorbeeld interviews. Het bepalen van de inhoud is opgedragen aan een onafhankelijk gezelschap van deskundigen, de zgn. redactie.

Mededelingen van het bestuur worden opgenomen in een afzonderlijke nieuwsbrief bij De Kloetschup. De Kloetschup wordt door een grote groep vrijwilligers bij de leden thuisbezorgd.

 

Eindredacteur:  

Geert Kamphuis,  e-mail klik hier 

 

 

  

 

 

Werkgroep Begraafplaatsen

De werkgroep doet onderzoek naar de historische betekenis van de begraafplaatsen: Joodse begraafplaats Rolde, kerkhof Rolde en kerkhof Grolloo. Zij voert overleg met de gemeent Aa en Hunze over beleid en onderhoud van de begraafplaatsen. De Joodse begraafplaats heeft door de inzet van de werkgroep een grote opknapbeurt ondergaan.

In de periode 2007 - 2011 heeft de werkgroep zich veel bezig gehouden met de inventarisatie van het oudste gebied van de Rolder begraafplaats, het zogenaamde gebied 1829. Zie voor meer informatie omtrent dit onderwerp het artikel onder publicaties.

Contactpersoon:   Luuk Lesschen,  e-mail klik hier 

 

 

 

  

 

Werkgroep Bewoningsgeschiedenis

De werkgroep verricht onderzoek naar de bewoningsgeschiedenis van het hoofddorp Rolde en de buitendorpen in de periode van voor en na 1832 (startjaar kadaster en 0-situatie). Doel is het inwinnen en overzichtelijk maken van de grote hoeveelheid bewoningsgegevens en deze voor belangstellenden inzichtelijk te maken. Naast de werkgroep zijn in de buitendorpen subwerkgroepen actief.
Contactpersonen: Emmie Suichies en Ton Pots

 

 

 

  

 

Werkgroep Beeld 

De werkgroep beheert het fotoarchief van het RHG. Het fotoarchief van de "gemeente" Rolde en van het RHG is door hen gedigitaliseerd in samenwerking met het Drents Archief.
 
Foto's zijn tegen betaling beschikbaar bij het RHG. Een inventarislijst en een beschrijving per foto zijn beschikbaar.
Contactpersoon: Emmie Suichies, e-mail klik hier 

 

 

 

 
 Werkgroep Archief, Bibliotheek en Collectie
De werkgroep ABC houdt zich bezig met het ordenen, rubriceren en archiveren van alle materialen die het RHG bezit en maakt het voor een breed publiek toegankelijk. Schenkingen worden ook in dit systeem opgenomen.

 

Verenigingen, organisaties en bedrijven binnen de voormalige gemeente Rolde kunnen ook bij de werkgroep terecht voor knipsels, wetens-waardigheden e.d. voor het maken van een boek, tentoonstelling of andere presentatie.Het RHG bezit een grote collectie.
Contactpersoon: Jan Hoving, e-mail klik hier

 

 

 

 
Werkgroep Websitebeheer  
Na de officiële in gebruikname van de site op 3 februari 2010 draagt de werkgroep zorg voor het beheer van de site en probeert de vereniging voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken.
Contactpersoon: Alianne Bouma-Hoven e-mail klik hier 

 

 

  
   
 
 

 

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

Wandeling bij historische bomen in Rolde op 21 mei 2022

Bij enkele speciale bomen worden in Rolde op zaterdag  21 mei informatiebordjes geplaatst. In samenwerking tussen de gemeente en het Rolder Historisch Gezelschap zijn korte beschrijvingen gemaakt bij bomen die niet zonder reden ooit zijn geplant.

 

Lees meer

Algemene ledenvergadering op 3 maart 2022

UITNODIGING JAARLIJKSE LEDENVERGADERING

Namens het bestuur van het Rolder Historisch Gezelschap nodigen wij u graag uit voor de jaarlijkse ledenvergadering op:

Donderdag 3 maart 2022 om 19.30 uur in MFC Boerhoorn (zaal Tumuli en Hunebed) te Rolde

Lees meer

Schilderijen Arie van der Boon in de nieuwe Boerhoorn

Grietinus Harms (kunsthandelaar) heeft in januari 2022 twee schilderijen van Arie van der Boon aangeboden aan de inwoners van Rolde. Het RHG is eigenaar geworden van de schilderijen. De schilderijen hebben een mooie plek gekregen in de nieuwe Boerhoorn.

Lees meer

Gezocht: namen bij foto's / dia's van de familie Gerrits

NIEUWE FOTO'S!

Het Rolder Historisch Gezelschap heeft van de familie Gerrits (oud hoofd van de school te Rolde) een behoorlijk aantal dia's gekregen. Deze dia's zijn door ons gescand en nu zoeken wij daar namen en jaartallen bij. Wie wil en kan ons daarbij namen en jaartallen geven?

Lees meer

Trots op het resultaat van Rabo ClubSupport!

Lees meer

Ook in de herfst is de werkgroep begraafplaatsen actief

Ondanks dat de herfst nu echt is ingetreden, werken de vrijwilligers van de werkgroep begraafplaatsen nog steeds aan de oude graven op het oudste deel van de begraafplaats te Rolde.

 

Lees meer

Er kan gestemd worden voor Rabo ClubSupport!

Wij doen mee met Rabo ClubSupport! Kunnen wij op jouw stem rekenen?

Stem nu direct in de Rabo App of online op rabobank.nl/clubsupport

 


Struikelstenen Aa en Hunze

Op dinsdag 5 oktober 2021 worden er struikelstenen gelegd in de gemeente Aa en Hunze.

Lees meer

Tentoonstelling Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden

Collectie Schutrup organiseert van 23 juli t/m 5 september 2021 de tentoonstelling "Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden" - 50 jaar schilderkunst in Rolde.

Lees meer

Werkgroep Begraafplaatsen hervat haar werkzaamheden

De werkgroep begraafplaatsen van het RHG heeft haar activiteiten op de begraafplaats in Rolde weer opgepakt. Er wordt overbodig gras en onkruid verwijderd, gesnoeid en zerken worden opgehoogd of hersteld.

Lees meer