doorgaan naar inhoud

 

 

   Werkgroepen 

 

 

   Binnen de vereniging zijn de volgende werkgroepen actief:  

 

 

 

 

Werkgroep De Kloetschup

Het RHG geeft een tijdschrift uit, getiteld De Kloetschup. Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar. De Kloetschup wil door middel van publicaties van artikelen een bijdrage leveren aan de studie en kennis van de geschiedenis van de voormalige gemeente Rolde. Gestreefd wordt naar een evenwichtige afwisseling van gedocumenteerde artikelen, visuele informatie (foto's, kaarten, tekeningen) en bijvoorbeeld interviews. Het bepalen van de inhoud is opgedragen aan een onafhankelijk gezelschap van deskundigen, de zgn. redactie.

Mededelingen van het bestuur worden opgenomen in een afzonderlijke nieuwsbrief bij De Kloetschup. De Kloetschup wordt door een grote groep vrijwilligers bij de leden thuisbezorgd.

 

Eindredacteur:  

Geert Kamphuis,  e-mail klik hier 

 

 

  

 

 

Werkgroep Begraafplaatsen

De werkgroep doet onderzoek naar de historische betekenis van de begraafplaatsen: Joodse begraafplaats Rolde, kerkhof Rolde en kerkhof Grolloo. Zij voert overleg met de gemeent Aa en Hunze over beleid en onderhoud van de begraafplaatsen. De Joodse begraafplaats heeft door de inzet van de werkgroep een grote opknapbeurt ondergaan.

In de periode 2007 - 2011 heeft de werkgroep zich veel bezig gehouden met de inventarisatie van het oudste gebied van de Rolder begraafplaats, het zogenaamde gebied 1829. Zie voor meer informatie omtrent dit onderwerp het artikel onder publicaties.

Contactpersoon:   Luuk Lesschen,  e-mail klik hier 

 

 

 

  

 

Werkgroep Bewoningsgeschiedenis

De werkgroep verricht onderzoek naar de bewoningsgeschiedenis van het hoofddorp Rolde en de buitendorpen in de periode van voor en na 1832 (startjaar kadaster en 0-situatie). Doel is het inwinnen en overzichtelijk maken van de grote hoeveelheid bewoningsgegevens en deze voor belangstellenden inzichtelijk te maken. Naast de werkgroep zijn in de buitendorpen subwerkgroepen actief.
Contactpersonen: Emmie Suichies en Ton Pots

 

 

 

  

 

Werkgroep Beeld 

De werkgroep beheert het fotoarchief van het RHG. Het fotoarchief van de "gemeente" Rolde en van het RHG is door hen gedigitaliseerd in samenwerking met het Drents Archief.
 
Foto's zijn tegen betaling beschikbaar bij het RHG. Een inventarislijst en een beschrijving per foto zijn beschikbaar.
Contactpersoon: Emmie Suichies, e-mail klik hier 

 

 

 

 
 Werkgroep Archief, Bibliotheek en Collectie
De werkgroep ABC houdt zich bezig met het ordenen, rubriceren en archiveren van alle materialen die het RHG bezit en maakt het voor een breed publiek toegankelijk. Schenkingen worden ook in dit systeem opgenomen.

 

Verenigingen, organisaties en bedrijven binnen de voormalige gemeente Rolde kunnen ook bij de werkgroep terecht voor knipsels, wetens-waardigheden e.d. voor het maken van een boek, tentoonstelling of andere presentatie.Het RHG bezit een grote collectie.
Contactpersoon: Jan Hoving, e-mail klik hier

 

 

 

 
Werkgroep Websitebeheer  
Na de officiële in gebruikname van de site op 3 februari 2010 draagt de werkgroep zorg voor het beheer van de site en probeert de vereniging voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken.
Contactpersoon: Alianne Bouma-Hoven e-mail klik hier 

 

 

  
   
 
 

 

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

Er kan gestemd worden voor Rabo ClubSupport!

Wij doen mee met Rabo ClubSupport! Kunnen wij op jouw stem rekenen?

Stem nu direct in de Rabo App of online op rabobank.nl/clubsupport

 


Struikelstenen Aa en Hunze

Op dinsdag 5 oktober 2021 worden er struikelstenen gelegd in de gemeente Aa en Hunze.

Lees meer

Gezocht: namen bij foto's / dia's van de familie Gerrits

Het Rolder Historisch Gezelschap heeft van de familie Gerrits (oud hoofd van de school te Rolde) een behoorlijk aantal dia's gekregen. Deze dia's zijn door ons gescand en nu zoeken wij daar namen en jaartallen bij. Wie wil en kan ons daarbij namen en jaartallen geven?

Lees meer

Tentoonstelling Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden

Collectie Schutrup organiseert van 23 juli t/m 5 september 2021 de tentoonstelling "Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden" - 50 jaar schilderkunst in Rolde.

Lees meer

Werkgroep Begraafplaatsen hervat haar werkzaamheden

De werkgroep begraafplaatsen van het RHG heeft haar activiteiten op de begraafplaats in Rolde weer opgepakt. Er wordt overbodig gras en onkruid verwijderd, gesnoeid en zerken worden opgehoogd of hersteld.

Lees meer

Extra (digitale) ledenvergadering op 18 mei 2021

Lees meer

Het boek Van Amen tot Nooitgedacht

Nieuwe druk van het boek Van Amen tot Nooitgedacht

Lees meer

Ode aan D16

Hunebed D16 is één van de grotere hunebedden. Het ligt slechts een paar honderd meter ten noorden van het natuurreservaat Kampsheide en grenst ten westen aan het Stroomdallandschap van de Drentse Aa. Als je de Lienstukkenweg in Balloo oprijdt, ga je na een paar honderd meter een onverharde weg op. Dit pad is ook vanuit de richting Loon bereikbaar. Bij slecht weer is de weg niet goed begaanbaar. Geke Jagt-Smeenge heeft bijgaande tekening gemaakt en een prachtige ode aan D16 geschreven: Steen, vertel me

 

Lees meer

Gezocht: foto's van oude beroepen en ambachten die gemaakt zijn in de voormalige gemeente Rolde

Lees meer

Mooi resultaat bij Rabo ClubSupport!

Lees meer