doorgaan naar inhoud

Speurtocht naar de Emslandkampen 7 oktober 2010

Posted by Administrator (admin) on [PUBL_DATE]
Lezingen >>

 

Nieuw bestuurslid RHG

Voorafgaand aan de lezing over de Emslandkampen op 7 oktober jl. was er een extra ledenvergadering. In deze extra ledenvergadering is dhr. Jan Sijbring te Grolloo unamiem gekozen om de vacante bestuursplaats van Grietje Bruins in te vullen.

Jan, van harte gefeliciteerd met deze benoeming in het RHG.

Zeer geslaagde lezing

"Speurtocht naar de Emslandkampen" 

Op donderdag 7 oktober 2010 heeft dhr. Pieter Alberts voor leden en niet-leden van het RHG een lezing gegeven over de 15 onbekende Duitse concentratiekampen langs de grens van Groningen en Drenthe.

Er waren 42 personen afgekomen op deze zeer interessante avond. De heer Albers had ons volledig in de ban met zijn innemende verteltrant. De lezing werd ondersteund met dia -beelden, afkomstig uit zijn boek ‘Gevangen in het veen; de geschiedenis van de Emslandkampen’.

  

Hij begon te vertellen waarom deze concentratiekampen juist daar stonden en daarvoor waren twee redenen: het was in de 30-er jaren een onbewoond gebied en er was veen aanwezig wat ontgonnen moest worden. In 1933 werden de eerste concentratiekampen gebouwd. Politieke gevangenen- tegenstanders van het regime van Hitler die vaak hoge posities in de maatschappij bekleedden werden zonder vorm van protest en veroordeling hierin gevangen gezet. Deze periode duurde van 1933 tot 1939. Ze werden dwangarbeiders en moesten het zware werk in het veen zonder technische hulpmiddelen verrichten: ontwateringsloten graven, wegen en straten aanleggen en het veen afgraven. Naar de buitenwereld werd aangegeven dat er zware misdadigers gevangen zaten, een gevaar voor de maatschappij, in plaats van politieke gevangenen.

Vanaf 1941 werden de concentratiekampen gebruikt als krijgs-gevangenenkampen voor onder andere soldaten uit Polen, Frankrijk, Rusland, Italië, de Scandinavische landen, België. Ook verbleven er zestig Puttenaren die in oktober 1944 tijdens een razzia waren opgepakt.

Na de pauze hoorden we het lied ‘Die Moorsoldaten’, geschreven door Wolfgang Langhoff. Een Duitse toneelspeler, opgepakt wegens zijn kritische stukken over de politiek. Het lied heette van oorsprong het Lagerlied van Börgermoor. Börgermoor was 1 van de 15 concen-tratiekampen.

 

 

De heer Albers vertelde ons verder over de herdenkingen die nu ieder jaar plaats vinden in Esterwegen op de zaterdag het dichts gelegen bij de 8e mei; over het museum dat 40 jaar na het einde van de oorlog is opgericht; over Carl von Ossietzky, gevangene van het eerste uur, aan wie in 1936 de Nobelprijs voor de Vrede is toegekend, maar die hij nooit heeft ontvangen; over de pas 19 - jarige Willi Herold die op 20- jarige leeftijd is overleden en ‘De beul van het Emsland’ werd genoemd omdat op zijn bevel in 7 dagen tijd in 1945 meer dan honderden krijgsgevangenen (waarvan 5 Groningers) werden vermoord.

De lezing duurde twee keer drie kwartier. Al die tijd heeft iedereen ademloos geluisterd naar de heer Albers en gekeken naar de beelden. Er werd niet, zoals vaak voorkomt, gekucht, gehoest of anderszins. Het was muis- en muisstil. Anderhalf uur lang!

Ali Stokker

P. Albers Gevangen in het veen

Het boek is helaas uitverkocht.

Pieter Albers schreef ook een boek over de Emslandkampen:

Gevangen in het Veen

Vlak over de grens in Duitsland, ter hoogte van de provincies Drenthe en Groningen, hebben vanaf 1933 tot het einde van de Tweede Wereld-oorlog vijftien concentratie-, straf- en krijgsgevangenenkampen gelegen, de Emslandkampen. Daar speelden zich, net als in de grote concentratie-kampen, afschuwelijke taferelen af. Namen als Auswitsch en Dachau zijn een begrip geworden in Nederland, synoniem voor het grote leed van de oorlog, terwijl de nabijgelegen Emslandkampen nauwelijks bekend zijn.

Gevangen in het veen vertelt het verhaal van deze onbekende oorlogskampen. Het verhaal van de gevangenen, maar ook van omwonenden en van Nederlanders uit de grensstreek die direct of indirect met de kampen te maken kregen.

  

Last changed: Dec 05 2011 at 11:23 PM

Back
Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

Wandeling bij historische bomen in Rolde op 21 mei 2022

Bij enkele speciale bomen worden in Rolde op zaterdag  21 mei informatiebordjes geplaatst. In samenwerking tussen de gemeente en het Rolder Historisch Gezelschap zijn korte beschrijvingen gemaakt bij bomen die niet zonder reden ooit zijn geplant.

 

Lees meer

Algemene ledenvergadering op 3 maart 2022

UITNODIGING JAARLIJKSE LEDENVERGADERING

Namens het bestuur van het Rolder Historisch Gezelschap nodigen wij u graag uit voor de jaarlijkse ledenvergadering op:

Donderdag 3 maart 2022 om 19.30 uur in MFC Boerhoorn (zaal Tumuli en Hunebed) te Rolde

Lees meer

Schilderijen Arie van der Boon in de nieuwe Boerhoorn

Grietinus Harms (kunsthandelaar) heeft in januari 2022 twee schilderijen van Arie van der Boon aangeboden aan de inwoners van Rolde. Het RHG is eigenaar geworden van de schilderijen. De schilderijen hebben een mooie plek gekregen in de nieuwe Boerhoorn.

Lees meer

Gezocht: namen bij foto's / dia's van de familie Gerrits

NIEUWE FOTO'S!

Het Rolder Historisch Gezelschap heeft van de familie Gerrits (oud hoofd van de school te Rolde) een behoorlijk aantal dia's gekregen. Deze dia's zijn door ons gescand en nu zoeken wij daar namen en jaartallen bij. Wie wil en kan ons daarbij namen en jaartallen geven?

Lees meer

Trots op het resultaat van Rabo ClubSupport!

Lees meer

Ook in de herfst is de werkgroep begraafplaatsen actief

Ondanks dat de herfst nu echt is ingetreden, werken de vrijwilligers van de werkgroep begraafplaatsen nog steeds aan de oude graven op het oudste deel van de begraafplaats te Rolde.

 

Lees meer

Er kan gestemd worden voor Rabo ClubSupport!

Wij doen mee met Rabo ClubSupport! Kunnen wij op jouw stem rekenen?

Stem nu direct in de Rabo App of online op rabobank.nl/clubsupport

 


Struikelstenen Aa en Hunze

Op dinsdag 5 oktober 2021 worden er struikelstenen gelegd in de gemeente Aa en Hunze.

Lees meer

Tentoonstelling Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden

Collectie Schutrup organiseert van 23 juli t/m 5 september 2021 de tentoonstelling "Arie van der Boon en kunstenaarsvrienden" - 50 jaar schilderkunst in Rolde.

Lees meer

Werkgroep Begraafplaatsen hervat haar werkzaamheden

De werkgroep begraafplaatsen van het RHG heeft haar activiteiten op de begraafplaats in Rolde weer opgepakt. Er wordt overbodig gras en onkruid verwijderd, gesnoeid en zerken worden opgehoogd of hersteld.

Lees meer