doorgaan naar inhoud

Speurtocht naar de Emslandkampen 7 oktober 2010

Posted by Administrator (admin) on [PUBL_DATE]
Lezingen >>

 

Nieuw bestuurslid RHG

Voorafgaand aan de lezing over de Emslandkampen op 7 oktober jl. was er een extra ledenvergadering. In deze extra ledenvergadering is dhr. Jan Sijbring te Grolloo unamiem gekozen om de vacante bestuursplaats van Grietje Bruins in te vullen.

Jan, van harte gefeliciteerd met deze benoeming in het RHG.

Zeer geslaagde lezing

"Speurtocht naar de Emslandkampen" 

Op donderdag 7 oktober 2010 heeft dhr. Pieter Alberts voor leden en niet-leden van het RHG een lezing gegeven over de 15 onbekende Duitse concentratiekampen langs de grens van Groningen en Drenthe.

Er waren 42 personen afgekomen op deze zeer interessante avond. De heer Albers had ons volledig in de ban met zijn innemende verteltrant. De lezing werd ondersteund met dia -beelden, afkomstig uit zijn boek ‘Gevangen in het veen; de geschiedenis van de Emslandkampen’.

  

Hij begon te vertellen waarom deze concentratiekampen juist daar stonden en daarvoor waren twee redenen: het was in de 30-er jaren een onbewoond gebied en er was veen aanwezig wat ontgonnen moest worden. In 1933 werden de eerste concentratiekampen gebouwd. Politieke gevangenen- tegenstanders van het regime van Hitler die vaak hoge posities in de maatschappij bekleedden werden zonder vorm van protest en veroordeling hierin gevangen gezet. Deze periode duurde van 1933 tot 1939. Ze werden dwangarbeiders en moesten het zware werk in het veen zonder technische hulpmiddelen verrichten: ontwateringsloten graven, wegen en straten aanleggen en het veen afgraven. Naar de buitenwereld werd aangegeven dat er zware misdadigers gevangen zaten, een gevaar voor de maatschappij, in plaats van politieke gevangenen.

Vanaf 1941 werden de concentratiekampen gebruikt als krijgs-gevangenenkampen voor onder andere soldaten uit Polen, Frankrijk, Rusland, Italië, de Scandinavische landen, België. Ook verbleven er zestig Puttenaren die in oktober 1944 tijdens een razzia waren opgepakt.

Na de pauze hoorden we het lied ‘Die Moorsoldaten’, geschreven door Wolfgang Langhoff. Een Duitse toneelspeler, opgepakt wegens zijn kritische stukken over de politiek. Het lied heette van oorsprong het Lagerlied van Börgermoor. Börgermoor was 1 van de 15 concen-tratiekampen.

 

 

De heer Albers vertelde ons verder over de herdenkingen die nu ieder jaar plaats vinden in Esterwegen op de zaterdag het dichts gelegen bij de 8e mei; over het museum dat 40 jaar na het einde van de oorlog is opgericht; over Carl von Ossietzky, gevangene van het eerste uur, aan wie in 1936 de Nobelprijs voor de Vrede is toegekend, maar die hij nooit heeft ontvangen; over de pas 19 - jarige Willi Herold die op 20- jarige leeftijd is overleden en ‘De beul van het Emsland’ werd genoemd omdat op zijn bevel in 7 dagen tijd in 1945 meer dan honderden krijgsgevangenen (waarvan 5 Groningers) werden vermoord.

De lezing duurde twee keer drie kwartier. Al die tijd heeft iedereen ademloos geluisterd naar de heer Albers en gekeken naar de beelden. Er werd niet, zoals vaak voorkomt, gekucht, gehoest of anderszins. Het was muis- en muisstil. Anderhalf uur lang!

Ali Stokker

P. Albers Gevangen in het veen

Het boek is helaas uitverkocht.

Pieter Albers schreef ook een boek over de Emslandkampen:

Gevangen in het Veen

Vlak over de grens in Duitsland, ter hoogte van de provincies Drenthe en Groningen, hebben vanaf 1933 tot het einde van de Tweede Wereld-oorlog vijftien concentratie-, straf- en krijgsgevangenenkampen gelegen, de Emslandkampen. Daar speelden zich, net als in de grote concentratie-kampen, afschuwelijke taferelen af. Namen als Auswitsch en Dachau zijn een begrip geworden in Nederland, synoniem voor het grote leed van de oorlog, terwijl de nabijgelegen Emslandkampen nauwelijks bekend zijn.

Gevangen in het veen vertelt het verhaal van deze onbekende oorlogskampen. Het verhaal van de gevangenen, maar ook van omwonenden en van Nederlanders uit de grensstreek die direct of indirect met de kampen te maken kregen.

  

Last changed: Dec 05 2011 at 11:23 PM

Back
Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

Nieuwe oplage op komst

Boek Van Amen tot Nooitgedacht uitverkocht!

Lees meer

Wethouder ontvangt eerste boek Van Amen tot Nooitgedacht

Lees meer

Bijzondere 4 mei herdenking in Rolde

Op 4 mei 2020 vond er een bijzondere herdenking plaats. Dit als een gevolg van de Covid-19 maatregelen. In plaats van de gebruikelijke en altijd drukbezochte ceremonie om acht uur vond deze nu al om tien uur in de ochtend plaats. Zonder publiek.

Lees meer

Lezing door Harry de Waard op 7 april afgelast

De op 7 april geplande lezing in het kader van 75 jaar bevrijding (door Harry de Waard) is als gevolg van het Coranavirus afgelast!


Leggen van struikelstenen op 31 maart 2020 is afgelast


RHG gesloten vanwege Corona virus

Gezien de situatie rondom het Corona virus en de maatregelen die door de overheid zijn aangekondigd, hebben wij als bestuur besloten om ook het RHG gebouw te sluiten tot 6 april 2020. Er zijn dus geen bijeenkomsten op de maandagavond, dinsdagmiddag en donderdagavond.


Oorlog en bevrijding in foto’s

Op woensdag 26 februari 2020, aansluitend op de Algemene ledenvergadering van het Rolder Historisch Gezelschap, zal historicus Michiel Gerding een lezing geven over de oorlog en bevrijding. Hij doet dat aan de hand van vele aansprekende foto’s. De lezing is onderdeel van meerdere lezingen en activiteiten rond het thema 75 jaar Vrijheid.

Lees meer

Presentatie Struikelstenen gemeente Aa en Hunze

Graag nodigt de Stichting Struikelstenen Aa en Hunze u op maandag 17 februari uit voor de centrale presentatie van het project "Opdat we niet vergeten". Zie de website van de Stichting Struikelstenen Aa en Hunze voor meer informatie.

Lees meer

Wandelexcursies Barbizon van het Noorden

In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden die tot en met 22 maart 2020 te zien is in het Drents Museum, maak je een wandeling door het Drentse landschap rond 1900 en ontdek je allerlei bijzondere plekken in Drenthe. Deze plekken kun je ook in het ‘echt’ bezoeken. Samen met NP Drentsche Aa organiseert Stichting Het Drentse Landschap op 26 januari en 1 maart een wandelexcursie onder leiding van een deskundige gids langs verschillende locaties die door Barbizon-kunstenaars in en om Rolde gebruikt zijn.

Lees meer

De boerderij in Rolde bestaat nog alleen op het doek!

In het tv-programma “Roeg” van RTV Drenthe werd op zaterdag 23 november 2019 Johannes Schutrup geïnterviewd over het schilderij van Arie van de Boon van een oude boerderij in Rolde.

Lees meer