doorgaan naar inhoud

Boekpresentatie ‘Een wereld van verschil’

 

 

lukas koops "Een wereld van verschil"

Auteur: Lukas Koops
Uitgave van het RHG

 

Op woensdag 10 oktober 2010 werd het eerste exemplaar van het boek ‘Een wereld van verschil’, geschreven door Lukas Koops (Grolloo,1952) in opdracht van het RHG,  in het Stationskoffiehuis in Rolde overhandigd aan Ko Pots. 

In een gemoedelijke sfeer met 34 aanwezige genodigden, vertelde Lukas Koops over het tot stand komen van het boek en de mooie ervaringen die hij had tijdens het interviewen van bekende en minder bekende inwoners uit de voormalige gemeente Rolde die in het boek geportretteerd zijn. Een zeer groot deel van de vijftien geïnterviewde personen waren ook op desbetreffende avond aanwezig.
Een deel van de gepubliceerde interviews is eerder verschenen in de Kloetschup, na september 2005, maar een ander deel van de interviews verschijnt in dit boek voor het eerst.

 

Nadat Lukas zijn ervaringen van de gesprekken voor het boek met de aanwezigen had gedeeld, werd er over gegaan naar het uitreiken van het eerste exemplaar. Deze werd uitgereikt aan Ko Pots, mede-eigenaar van ‘Echte Bakker Pots’, sponsor van het boek en voorzitter van de ondernemingsvereniging van de voormalige gemeente Rolde. Hierna werd een gratis exemplaar uitgereikt aan de geïnterviewden, waarna de overige mensen de gelegenheid kregen om een boek te kopen. Er werd direct een aardig gat geslagen in de 850 te verkopen exemplaren. Er werd druk gebladerd. De talrijk aanwezige foto’s die het boek op een plezierige wijze verluchtigen, nodigde de aanwezigen uit tot het uitwisselen van eigen ervaringen.

 

In 2005 is de vorige uitgave met interviews van Lukas Koops – ‘Omzien in weemoed’ (uitverkocht) – uitgegeven. Nu dus het boek ‘Een wereld van verschil’. Lukas heeft aangegeven dat hij over vijf jaar graag opnieuw zijn bijdrage wil leveren aan het tot stand komen van een dergelijk boek. Dat zou fantastisch zijn. De levensverhalen leveren beslist een bijdrage aan de geschiedschrijving van de dorpen in de voormalige gemeente Rolde. Verhalen die niet verloren mogen gaan.

 

'Een wereld van verschil',  Lukas Koops

uitgave Rolder Historisch Gezelschap, 2010.


Drukkerij Kerkhove, Beilen
Verkoop: € 9,95
 

 Boele de Vries en Johannes Suichies

(beiden geïnterviewd) bekijken het aan hen overhandigde boek

 

Rolder Historisch Gezelschap op Facebook

Laatste nieuws

R.H.G. op de Roldermarkt

Ook dit jaar stond het R.H.G. weer met een kraam op de Roldermarkt.

Lees meer

Een Roldermarkt met een staartje

Tijdens zijn vrijwilligerswerk bij het RHG kwam Anne Veenstra een artikel in het Drents tegen van Hans Seidel. Het verhaal speelt zich af op de Roldermarkt van 17 mei 1817.

Lees meer

Promotie Rolder Boys 1 naar de eerste klasse

Het eerste elftal van Rolder Boys promoveert naar de eerste klasse!

Lees meer

4 mei herdenking Rolde

Tijdens de 4 mei herdenking in Rolde werd het verhaal van Jan ter Steege verteld door kleinzoon Jan ter Steege. De speech is te lezen op onze website.

 

Lees meer

4 mei herdenking - gedicht van Janny Bruins

Het is de laatste jaren een goede gewoonte om tijdens de 4 mei-herdenking in Rolde een verhaal te vertellen over mensen uit de streek. Zij die in de oorlog het leven hebben gelaten. Hun namen staan gebeiteld in het monument op de Kerkbrink. Dit jaar wordt het verhaal van Jan ter Steege verteld.

Lees meer

Kroniek bevrijdingsjaar in Rolde - door Anne Veenstra

In het boek “Drentsche kroniek van het bevrijdingsjaar”, samengesteld door mr. G.A. Bontekoe staan opstellen van belangrijke gebeurtenissen en verschillende kaarten en ze geeft een beeld van het leven in Drenthe in het veelbewogen jaar 1945. Anne Veenstra heeft er een aantal passages uit gefilterd, die voor inwoners van de voormalige gemeente Rolde interessant  zijn.

Lees meer

Akkers met tulpen bij Rolde in volle bloei.

Aan de noordzijde van Rolde staan momenteel vele akkers met tulpen in volle bloei. Henk Koops heeft hier mooie foto's van gemaakt. Bewonder deze bloemenpracht nu het nog kan.

Lees meer

Op 1 mei 2017: lezing Van naoberplicht tot uitvaartvereniging "As 't er toe dot"

Samen met het RHG organiseert de begrafenisvereniging Rolde op 1 mei 2017 een lezing over begrafenisgebruiken en naoberplicht "As 't er toe dot" door Harm Jan Lesschen.

 

 

Lees meer

Excursie voor leden van het RHG naar Kaaslust en Maallust

Op zaterdag 20 mei aanstaande organiseren we voor onze leden een excursie naar Kaaslust en Maallust te Veenhuizen.

 

Lees meer

Kabouters meester Gerrits op herhaling in De Wenning

In januari van dit jaar organiseerde het Rolder Historisch Gezelschap de expositie: De kabouters van meester Gerrits. Bijna 400 bezoekers brachten een bezoek aan de expositie. Vanaf vrijdag 10 maart tot 3 mei 2017 zijn de kabouter tekeningen nogmaals te bewonderen in de expositieruimte van het woonzorgcentrum De Wenning in Rolde.

Lees meer